Diós-vaníliakrémes körtetorta.

  • 2019.04.07.
  • 6

Régebben körtével készült süteményeket, tortákat kizárólag ősszel, körteérés idején készítettem, de manapság már egész évben megtaláljuk a körtét az üzletek polcain. A krémes-gyümölcsök tortáknak mindig nagy sikere van nálunk, így ez a torta is bekerült a kedvenceink közé. Az elkészítése egyszerű, ám több részletben tudjuk csak elkészíteni a rétegek dermedési ideje miatt, így többször kell elővenni a hűtőből mire elkészül. Viszont olyan finom, hogy a ráfordított idő minden percéért kárpótol majd.... és egy szelet biztosan nem lesz elég, mert nagyon eteti magát. A körtés réteget ízlés szerint elkészíthetjük pl. almával, sárgabarackkal, esetleg eperrel, meggyel.... Hozzávalók a diós piskótához:
6 dkg porcukor5 dkg liszt2,5 dkg darált dió1 kk sütőpor2,5 dkg apróra vágott dió2 db tojás (nagy)1 ek forró vízA porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, robotgéppel keverjük habosra, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a darált dióval, majd adjuk hozzá a cukros-tojáshabhoz, és egy keverőkanállal óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük össze a masszát. Keverés közben adjuk hozzá az apróra vágott diót, és úgy keverjük tovább.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Első vaníliás réteg hozzávalói:1 cs vaníliás pudingpor2,5 dl tej12,5 dkg mascarpone10 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor10 gramm porzselatin +0,5 dl víz1 dl Hulala (v. habtejszín)A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.A vaníliás pudingport keverjük a tejjel csomómentesre, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.Ezután kevergetve hűtsük ki, majd adjuk hozzá a mascarponekrémhez, és keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik és langyosra hűl.Ezután adjuk hozzá a krémhez, és keverjük alaposan össze.A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd szintén keverjük hozzá a krémhez.A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük vissza a teljesen kihűlt diós piskótát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a vaníliakrémet.
Ezután tegyük be a hűtőbe 1-2 órára hogy a krém teljesen megdermedjen.Körtés rész hozzávalói:4 db nagyobb körte2 ek kristálycukor2 cs vaníliás cukor1 kk őrölt fahéj1/2 citrom leve1 dl édes fehérbor (v. víz)20 gramm porzselatin
A körtét pucoljuk meg, távolítsuk el a magházat, ízlés szerint daraboljuk fel, majd facsarjuk rá a citromlevet.Ezután öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahajat, majd főzzük pár percig, arra figyelve, hogy a körte nehogy teljesen szétfőjön.Ezután a zselatint keverjük simára pár evőkanál forró lével, majd csorgassuk a körtére, és óvatosan kevergetve addig főzzük, míg kissé besűrűsödik.
Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd vegyük ki a tortaformát a hűtőből, óvatosan öntsük a megdermedt vaníliakrémre, és tegyük vissza a hűtőbe pár órára hogy teljesen megdermedjen.

Második vaníliás réteg hozzávalói:1 cs vaníliás pudingpor2,5 dl tej12,5 dkg mascarpone10 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor10 gramm porzselatin +0,5 dl víz1 dl Hulala (v. habtejszín)A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.A vaníliás pudingport keverjük a tejjel csomómentesre, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.Ezután kevergetve hűtsük ki, majd adjuk hozzá a mascarponekrémhez, és keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről