Égetett tésztás kanalas fánk.

  • 2019.02.09.
  • 5

Lassan közeledik a farsangi időszak vége, ezzel együtt fánkot is egyre ritkábban sütünk majd. Ezért aztán a hétvégén gondolom sok családnál fánk lesz az ebéd utáni desszert, természetesen nálunk is. A hagyományos szalagos fánkot ez alatt az idő alatt többször is megsütöttem, de készült pl. joghurtos fánk, almás-diós töltelékkel megtöltve is, de a kinyomós fánknak is nagy sikere volt. Az égetett tésztával készült fánkhoz pl. egy speciális kinyomóra van szükség ahhoz, hogy formás csíkokat tudjunk a forró olajba nyomni, mely szerintem kissé macerás, és kinyomó sem áll mindenki rendelkezésére.... Ezért egy kicsit leegyszerűsítettem a sütési folyamatot, és az elkészült égetett tésztát egyszerűen kiskanállal szaggattam bele a forró olajba és sütöttem szép aranybarnára. A fánk ízen ez mit sem változtatott, nagyon könnyű és légies lett sütés után. Vaníliás cukorral összekevert porcukorba belehempergetve pedig szinte abbahagyhatatlan..... (további fánk receptek a linkre kattintva találhatóak)
Hozzávalók:15 dkg liszt2 dl víz8 dkg vaj3 db tojáscsipet sókb. 5 dl olaja sütéshez A vizet a vajjal és egy csipet sóval melegítsük forráspontig.Amikor
már forr, állandó keverés mellett adjuk hozzá a lisztet, majd mérsékeljük a hőfokot, és pár percig kevergetve addig pirítsuk míg elválik az edény falától. (ezalatt az idő alatt teljesen elválik az edény falától, de nem ég meg a tészta)Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percig hűlni, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel keverjük simára a tésztát. Egy csomómentes, sima masszát kell hogy kapjunk.Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd egy kiskanál segítségével szaggassunk bele kisebb halmokat a tésztából. Sütés közben a tészta kb. a kétszeresére nő, így csak pár darabot szaggassunk bele. (a kanalat mártsuk bele a meleg olajba, akkor nem ragad majd rá a tészta)Sütés közben többször fordítsuk át a tésztát, hogy egyenletesen süljön. (az első adagot nagyobb lángon süssük, majd mérsékeljük a hőfokot, és a maradék tésztát már úgy süssük ki, nehogy hirtelen süljön, és a közepe nyers maradjon)Amikor a fánkocskák már szépen megnőttek, és aranybarnára sültek, szedjük ki az olajból és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd alaposan hempergessük meg vaníliás cukor és porcukor keverékébe.Tálaláskor kínálhatunk hozzá ízlés szerinti lekvárt, csorgathatunk rá csokoládét, de csak a porcukorba belehempergetve is nagyon finom.

Címkék

Fánk