Kagylósaláta.

  • 2019.01.30.
  • 5

Egyszerű kagylósaláta, melyet tálalhatunk pl. előételként is.... A konzerv kagylóval nincs is más dolgunk, mint lecsepegtetni, nehogy túl intenzív maradjon az íze a füstös repceolajtól. A vékonyra szeletelt lilahagymát pár órán át méz és citromlé keverékében marináltam, hogy még roppanós maradjon, de az íze sokkal élvezhetőbb legyen. Végül került a salátába még egy-két marék olajbogyó, és pár darab cikkekre vágott koktélparadicsom is. Tálaláskor ropogósra sütött szendvicskenyérrel kínáltam, mely jól illett a kagylósalátához. Hozzávalók:1 üveg füstölt kék kagyló repceolajban1 db lilahagymamagozott zöld olajbogyó (ízlés szerint)5-6 db koktélparadicsom1 citrom leve1 ek mézcsipet sócsipet őrölt fehér bors2-3 ek repceolaj
A mézet és a citromlevet keverjük alaposan össze, majd a lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe,
vékonyan szeleteljük fel, és szintén keverjük a mézes-citromos keverékhez. Ezután hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek jól átjárják a hagymát, majd tegyük egy szűrőbe és csepegtessük le.A kagylót tegyük egy szűrőbe, és csepegtessük le a füstös-olajas levét.
A visszamaradt olajból 2-3 evőkanálnyit tegyünk egy tálba, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett lilahagymát, a felszeletelt paradicsomot, az olajbogyót, a lecsepegtetett kagylót, majd szórjuk meg egy csipet sóval, őrölt borssal, és óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Az elkészült salátát tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.Közben ízlés szerint pirítsunk hozzá leszeletelt kiflikarikát, vagy éppen félbevágott zsemlét, szendvicskenyeret. (Én szendvicskenyeret pirítottam ropogósra a melegszendvicssütőbe.)Tálaláskor a kagylósalátát ízlés szerint ropogósra sütött kiflikarikákkal, vagy éppen szendvicskenyérrel kínáljuk.