Mogyorókrémes piskótatekercs.

  • 2018.12.13.
  • 5

A piskótatekercs az egyik nagy kedvencem, mert a tészta rövid idő alatt elkészül, és a tölteléknek készült krémet is ezerféleképpen variálhatjuk. Mivel elég gyorsan, bő fél óra alatt elkészül, így akár az utolsó pillanatokban is megsüthetjük, de azért nem árt, ha pár órát, esetleg egy napot is áll, hogy az ízek jól összeérjenek. Az elkészült, és teljesen kihűlt tésztát most egy szintén nagyon egyszerű mogyorókrémmel töltöttem meg, majd porcukorral megszórva, csokoládéval megcsorgatva, és némi apróra vágott pörkölt mogyoróval a tetején került a tányérunkra.
Hozzávalók a piskótatésztához:12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor4 db tojás (nagy)12,5 dkg liszt
2 ek forró vízA porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)

Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
Mogyorókrém hozzávalói:25 dkg mogyoróvaj25 dkg mascarpone15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor2 dl Hulala (v. habtejszín +habfixáló)A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a mogyoróvajat majd keverjük alaposan össze.Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és szintén keverjük simára a krémet.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a mogyorókrémhez, hogy ne legyen túl lágy a krém. (apránként keverjük hozzá a tejszínhabot, mert nem biztos hogy mind kell a krémbe)A teljesen kihűlt piskótatésztát tekerjük ki a papírból, majd egyenletesen kenjük rá a mogyorókrémet.Ezután óvatosan tekerjük fel, majd helyezzük egy tálcára.Díszítés hozzávalói:1-2 ek porcukor5 dkg csokoládé1 marék apróra vágott földimogyoróAz elkészült piskótatekercset szórjuk meg ízlés szerint porcukorral.A csokoládét olvasszuk fel, majd csorgassuk a süteményre, és szórjuk meg az apróra vágott mogyoróval.Ezután pár órára (v. egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe (v. hideg helyre) hogy a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.Tálalás előtt vegyük ki a mogyorókrémes piskótatekercset a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.