Kávés Malakoff-torta.

  • 2018.12.20.
  • 6

Az ünnepekre a kávéval készült sütemények, torták, kedvelőinek remek választás lehet pl. egy sütés nélküli torta, mellyel szintén sikerünk lehet a család felnőtt tagjai körében. Egy-egy szelet elfogyasztása után pedig bezsebelhetjük az érte járó dicsérő szavakat. A tortát igaz sütni nem kell, de azért némi időráfordítással jár az elkészítése, majd tegyük pár órára, vagy éppen egész éjszakára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek......
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához :35-40 db babapiskóta3 ek rum kb. 6 dl lefőzött feketekávé1 ek cukor A lefőzött, és kihűtött feketekávét keverjük össze a rummal, a cukorral, és tegyük félre.A babapiskótát fogjuk majd a rumos kávéba belemártani, mielőtt a tortaformába rétegeznénk a krémmel.
Kávés krém hozzávalói:1 dl lefőzött erős feketekávé4 dl tej3 cs vaníliás cukor15 dkg porcukor6 db tojássárga (nagy)2 tk étkezési keményítő 20 gramm porzselatin (+ 1 dl víz)4 dl Hulala (v. habtejszín) A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a tojássárgákat, keverjük simára, majd keverjük hozzá a keményítőt, és a feketekávét is.A tejet melegítsük majdnem forráspontig, majd apránként szintén keverjük hozzá a cukros-tojásos... keverékhez.Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, addig főzzük, hogy besűrűsödjön a krém, majd vegyük le a gőzről. (jó pár percig kell kevergetve főzni, mire besűrűsödik)A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik.Ezután adjuk hozzá a besűrűsödött krémhez a zselatint, keverjük simára, majd kevergetve hűtsük ki.
(amikor hozzáadjuk a zselatint, kissé hígabb lesz a krém)A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez, hogy egy sima krémet kapjunk. (Én kézi habverővel kevertem simára, így a krém szép selymes lett, és a hab nem esett össze .)
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral.A babapiskótát egyesével mártsuk meg a rumos kávéba, majd rakjuk ki vele a tortaforma alját. (Arra figyeljünk, hogy csak egy pillanatra mártsuk meg, nehogy nagyon megszívja magát kávéval a piskóta, és elázzon, mert akkor nem tudjuk majd felszeletelni a tortát.)Ezután a kávés piskótára kanalazzuk rá a krém egyharmad részét, majd szintén rakjuk ki a kávéba mártott piskótával.Ezután kanalazzuk rá a maradék krém felét, majd újabb kávéba mártott piskótaréteg jön, végül pedig egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet.Az elkészült tortát ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.Hozzávalók a díszítéshez:pár kanál keményre felvert tejszínhabpár darab mogyorós ostyarúdA megdermedt tortát vegyük ki a tortaformából, majd a sütőpapírral együtt helyezzük egy tortatálra. (Én nem próbálkoztam meg levenni a sütőpapírról, nehogy szétessen a torta, de ügyesebbeknek sikerülhet....)Ezután ízlés szerint díszítsük a torta tetejét tejszínhabbal, és a mogyorós rudakkal.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.