Gluténmentes szezámmagos-mákos kréker.

  • 2018.12.21.
  • 6

A napokban megkerestek a Schär, gluténmentes termékeket gyártó cég megbízásából, hogy az ünnepek alkalmával megajándékoznának egy karácsonyi ajándékcsomaggal. Nagyon boldog voltam, mert az utóbbi időben igaz egyre sűrűbben készül a kis konyhámban gluténmentes sütemény, de arra nem számítottam, hogy ezt figyelemmel kísérik.... A csomag meg is érkezett, és én máris kipróbáltam a Mix B lisztet, és a mellékelt receptfüzetből elkészítettem a gluténmentes krékert. A liszttel nagyon könnyű volt dolgozni, és a kréker finom, ropogósra sült. Az ünnepekre csakis ajánlani tudom ezt a finom, sós, gluténmentes ropogtatni valót, ezzel is ötletet adva a lisztérzékenyeknek.
Egy idézet a levélből, és bevallom nagyon jól estek a kedves, köszönő szavak. "Köszönjük, hogy az általad megosztott
gluténmentes receptekkel hozzájárulsz ahhoz, hogy a gluténérzékenyek minél több fajta ételt tudjanak elkészíteni otthonukban, ezzel biztosítva számukra is a változékony étkezést."
Hozzávalók:20 dkg Schär Mix B liszt6 dkg vaj1 db tojássárga (nagy)18 dkg tejföl (20%-os)1 kk só1/2 kk őrölt fehér borsLekenéshez:1 db tojásfehérje (nagy)egy csipet sóSzóráshoz:ízlés szerint szezámmag, mák, köménymag....Tegyük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sót és az őrölt borsot, majd keverjük össze.Ezután adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejfölt és a tojássárgát.Ezután gyors mozdulattal gyúrjuk össze a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki jó vékonyra. A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a sót, villával verjük alaposan fel, majd kenjük vele le a tésztát, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal, mákkal.....Ezután ízlés szerint vágjuk fel a tésztát, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, egy sütőpapírral kibélelt tepsire.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 160 fokon, 18 percig sütöttem.)A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. (amikor kivesszük a sütőből, még nem ropog, de mire kihűl, jó ropogós lesz a kréker)Tálaláskor felnőtteknek kínáljuk pl. egy pohár bor, vagy éppen egy korsó sör mellé, a gyerekek pedig csak úgy magában ropogtassák el.