Szalonnás-pórés kacsamáj.

  • 2018.10.24.
  • 4

Bevásárláskor a hentespultban megpillantottam a kacsamájat, melyet nagyon szeretünk, de sajnos csak ritkán jutok hozzá. Így aztán gyorsan vettem is egy ebédre valót. Persze ez a kacsamáj nem azonos azzal, melyet még anno a nagymama hízott kacsájánál megszoktunk, nem olyan szép sárga, és a jókora tenyérnyitől is messze van, de attól még finom el lehet készíteni. Most pl. füstölt császárszalonna, póréhagyma, és többféle fűszer is ízletesebbé tette az elkészült étel. Köretnek krumplipürét készítettem, és fűszeres-sült céklasalátával tálaltam, de ez már ízlés dolga.... akár egy szelet kenyérrel is tunkolhatjuk.
Hozzávalók:6-8 db kacsamáj20 dkg füstölt császárszalonna1 kisebb póréhagymasó (ízlés szerint)őrölt fehér bors (ízlés szerint)1 kk majoránnanagyobb csipetnyi kakukkfűkéshegynyi őrölt szerecsendió 1 kk ételízesítő1/2 ek
zsír (kacsa v. sertés)0,5 dl víz A kacsamájat ízlés szerint daraboljuk fel. A császárszalonnát vágjuk fel kisebb kockákra. A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel.Egy serpenyőbe tegyük bele a zsírt, és a császárszalonnát, süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt póréhagymát, majd néha megkeverve, pároljuk üvegesre.Amikor a hagyma már kellően megpárolódott, adjuk hozzá a feldarabolt kacsamájat, alaposan forgassuk, keverjük össze, ízlés szerint fűszerezzük, adjuk hozzá az előzőleg pirosra sütött szalonnát, majd öntsük fel a vízzel, és félig lefedve, főzzük kb. 10 perc alatt készre. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána, és figyeljünk, nehogy a máj túlfőjön)A kacsamájhoz ízlés szerint készítsünk köretet. Én krumplipürét készítettem, de illik hozzá a tarhonya, a bulgur, rizs....Tálaláskor az elkészült fűszeres kacsamájat ízlés szerinti körettel, és savanyúsággal kínáljuk, vagy éppen egy-két szelet friss kenyérrel is tunkolhatjuk.

Címkék

Kacsa Hagymás