Leveles húsgolyónyárs.

  • 2018.08.15.
  • 4

Többször is készítettem már húsgolyónyársat, és mindig nagy sikere volt, és nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is. Valójában ebédre fasírtot készültem sütni, aztán a hűtőbe benyúlva megláttam a leveles tésztát, és akkor jött az ötlet, hogy miért is ne legyen leveles tésztával együtt sütve. Így a fűszeres húsból kisebb golyókat formáztam, és a tésztával váltakozva hurkapálcikára tűztem fel, majd irány a sütő.... Nagy előnye, hogy akár előre is összeállíthatjuk a nyársakat, majd sütésig a hűtőben tároljuk.
Hozzávalók:1 cs leveles tészta (Tante Fanny)30 dkg darált hús
1 kisebb vöröshagyma1 tk köménymag1 tk füstölt pirospaprika2 ek worcestershire szósz1 tk ételízesítősóőrölt színes bors2 db tojás (közepes)4-5 ek zsemlemorzsa1 ek Vénusz étolajA köménymagot pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük egy mozsárba, és törjük alaposan össze. (rázogatva, csak addig pörköljük, míg el nem kezd pattogni)A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Az olajat forrósítsuk fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd hűtsük ki teljesen.A darált húshoz adjuk hozzá az előzőleg megpárolt vöröshagymát, a pörkölt köménymagot, a füstölt pirospaprikát, a worcestershire szószt, az ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük alaposan össze.Ezután adjuk hozzá a kissé felvert tojásokat, és pár kanál zsemlemorzsát, majd gyúrjuk alaposan össze, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk. (egy kevéske felvert tojást tegyünk félre a tészta lekenéséhez!!!)Ezután a masszából nedves kézzel, formázzunk a kisebb golyókat.Az előnyújtott leveles tésztát csomagoljuk ki, majd függőlegesen csíkozzuk fel.Ezután a tésztacsíkot, és a húsgolyókat váltakozva tűzzük fel egy hurkapálcikára, majd a tésztát kenjük le a félretett tojással.Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a nyársakat egymástól kicsit távolabb.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem.)Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint mustárral, ketchuppal kínáljuk.