Gluténmentes pitetészta.
- 2018.07.19.
- 6
Sokaknak, köztük nekem is sokszor gondot okoz mostanában egy-egy gluténmentes sütemény, torta, vagy éppen pite megsütése. A napokban aztán kicsit kísérletezgettem, és a végeredmény nagyon finomra, és omlósra sikerült. Egy gluténmentes hozzávalókkal készült pitetésztát sütöttem, és bevallom nem is gondoltam hogy ilyen könnyen tudok majd bánni a tésztával..... így alaptésztának bátran merem ajánlani mindenkinek. Az elkészült pitetésztát végül én egy egyszerű vaníliás krémmel és szezonális gyümölcsökkel töltöttem meg, (ennek majd egy következő bejegyzést szentelek itt a blogban, ötletadónak) de ez már ízlés dolga.Hozzávalók 24 cm-es piteformához:15 dkg gluténmentes zabpehely (v. zabliszt)10 dkg rizsliszt5 dkg darált dió15 dkg vaj1 kk vaníliaaroma10 gramm Süssina (v. 5 dkg ízlés szerinti édesítő)A zabpelyhet kávédarálóval vagy aprítógéppel daráljuk meg hogy lisztes állaga legyen. (Én zabpelyhet használtam, de ízlés szerint zabliszttel is készíthetjük.)A lisztté őrölt zabpehelyhez adjuk hozzá a rizslisztet, az édesítőszert, majd keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát, a felkockázott hideg vajat, és először morzsoljuk össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Ha száraznak találnánk akkor egy picike vizet öntsünk hozzá.)Az összegyúrt pitetésztát ezután tenyérrel lapogassuk bele egy teflon piteformába, majd villával szurkáljuk meg az alját. (Amennyiben nem teflonos a piteforma, akkor enyhén vajazzuk ki, nehogy beleragadjon a tészta)Tipp:Vágjunk le két szélesebb (kb. 2 cm-es) és a formánál hosszabb sütőpapír csíkot, majd tegyük keresztbe bele a formába mielőtt belelapogatnánk a tésztát. Így a megsült tésztát a papírcsíkok segítségével könnyebben kitudjuk majd emelni. (Nekem kivehető alja van a piteformámnak, így nem tettem bele sütőpapírt, és nem is kentem ki vajjal)Helyezzük be a tésztát előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép világos színűre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem)A sütőből kivéve a piteformában hagyjuk a tésztát kihűlni, majd emeljük át egy tálcára, és töltsük meg ízlés szerinti töltelékkel, gyümölccsel.A pitetészta nagyon finom és omlós, talán a linzertésztával készült tésztánál még omlósabb is, így óvatosan bánjunk vele, nehogy pakolgatás közben eltörjön.