Áfonyás-túróhabos sütemény.

  • 2018.07.28.
  • 5

A hűtőben várakozott egy doboz áfonya, és egy nagyobb mennyiségű túró, így a hétvégére mindenképpen valami áfonyás-túrós sütemény sütését terveztem be. Először egy sütés nélküli tortára gondoltam, aztán végül mégis inkább erre az egyszerű kevert tésztás süteményre esett a választásom. A kakaós tésztához nagyon jól illik a könnyű, habos-túrós töltelék, sőt még az áfonya is, így bizony nagy sikere van a süteménynek. Ízlés szerint pedig az áfonyát lecserélhetjük pl. őszibarackra, málnára, ribizlire.......Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:22 dkg porcukor22 dkg vaj22 dkg liszt4 dkg holland kakaó2 cs vaníliás cukor2 tk sütőpor4 db tojás (nagy)A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat és keverjük habosra.Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, kanalazzuk hozzá az előzőleg a sütőporral és a kakaóval összekevert lisztet, majd keverjük simára a masszát.A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a kakaós masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)Amikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a tepsiben, majd emeljük át a sütőpapírral együtt egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.Túrós töltelék hozzávalói:75 dkg túró2 dl tejföl20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor1 citrom leve és reszelt héja2,5 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)15gramm porzselatin + 0,5 dl vízEgy tálba tegyük bele a túrót, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét, majd keverjük alaposan össze.A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl.Ezután öntsük a túrós keverékhez, majd keverjük alaposan össze.A cukrászhabot (habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a túrós-zselatinos keverékhez.A teljesen kihűlt tésztát a sütőpapírral együtt helyezzük vissza a tepsibe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléke.
Ezután tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.Áfonyás rész hozzávalói:25 dkg áfonya1 cs színtelen tortazseléA sütemény vegyük ki a hűtőből, majd pakoljuk rá az előzőleg megmosott, és alaposan lecsepegtetett áfonyát.A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, csorgassuk rá az áfonyára, majd tegyük vissza a süteményt a hűtőbe legalább fél órára, hogy a tortazselé teljesen megdermedjen.Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.