Meggyes-túrós rétes teljes kiőrlésű rétestésztával.

  • 2018.06.14.
  • 0

Nagyon szeretjük a rétes, de bevallom a házi, kézzel nyújtott rétestészta készítése eddig még csakis a terveim között szerepel, valahogy nem mert még hozzáfogni. Így aztán, ha megkívánjuk a rétest, a készen megvásárolható tésztát hívom segítségül. Nem is olyan régen a Tante Fanny Csapata meglepett egy ajándékcsomaggal, melyet szeretnék még egyszer megköszönni, és melyben meglapult egy teljes kiőrlésű rétestészta is. Mivel már elég régen sütöttem rétes, és éppen volt lecukrozott meggy a hűtőben, így el is készült a meggyes-túrós rétes, mely nagyon finom volt. A teljes kiőrlésű rétestésztát pedig csakis ajánlani tudom mindenkinek, mert sokkal könnyebb a vékony lapokkal dolgozni, mint a sima liszttel készült lapokkal, sőt szerintem még ízre is finomabb, és sokkal ropogósabbra sül.Hozzávalók:1 cs Tante Fanny teljes kiőrlésű rétestészta50 dkg túró25 dkg magozott, cukrozott meggy (v. meggybefőtt)15 dkg porcukor (v. édesítőszer)2 cs vaníliás cukor1 citrom reszelt héja1 ek tejföl 1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek étkezési keményítő)kb. 1 dl étolaj a lapok lekenéséhezA meggyet sütés előtt pár órával (v. előző nap) magozzuk ki, és cukrozzuk le, majd alaposan csepegtessük le mielőtt a túrós töltelékre szórnánk.A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, és keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a pudingpor (v. étkezési keményítőt) és szintén keverjük össze. Egy konyharuhát nedvesítsünk be, helyezzünk rá egy réteslapot, és kenjük le vékonyan olajjal, majd helyezzük rá a következő réteslapot és szintén kenjük le olajjal.Végül helyezzük rá a harmadik réteslapot, a szélektől hagyjunk el kb. 1,5 cm-es tésztacsíkot és kanalazzuk rá a túrós töltelék felét, majd szórjuk meg ízlés szerint a meggyel.Ezután hajtsuk rá a tésztacsíkot, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétes.A maradék rétestésztával is így járjunk el.Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megtöltött tésztarudakat, majd kenjük le vékonyan olajjal.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten süssük szép pirosra. A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk langyosra hűlni mielőtt felszeletelnénk.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a rétes, majd szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk.