Meggyes-diós lepény.

  • 2018.06.27.
  • 2

A meggyes süteményeknek se szeri, se száma, annyiféle változatban készíthetjük el, de vannak közöttük régi családi receptek, és pl. számomra olyanok, melyeket a későbbiekben fogok majd kipróbálni. Ez a recept viszont már nagyon régi, és emlékszem volt idő, amikor igen sűrűn megsütöttem, aztán valahogy feledésbe merült. A napokban a receptes cetlijeimet pakolgatva (igen cetlik, mert van belőlük bőven :) ) akadt a kezembe egy megsárgult füzetlap, és rajta a jól bevált meggyes-diós lepény recept. Mivel még meggy van bőségesen, sőt a kamra polcán meggybefőtt is akad, így el is készült ez az egyszerű, ám igen finom sütemény.
Hozzávalók 22x32 cm-es tepsihez:25 dkg liszt1 cs sütőpor 15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1tk őrölt fahéj1 citrom reszelt héja 4 db tojás (nagy)10 dkg vaj1 dl tej5 dkg darált dió15 dkg baracklekvár50 dkg magozott, cukrozott meggy (v. meggybefőtt) A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, és az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük habosra.Ezután adjuk hozzá a tejet, és lekvárt, majd keverjük alaposan össze.A lisztet keverjük össze a sütőporral, az őrölt fahéjjal, a darált dióval, és a reszelt citromhéjjal, majd állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a keverékhez.A tepsit béleljük ki sütőpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) egyenletesen öntsük bele a masszát, majd szórjuk meg az alaposan lecsepegtetett meggyel.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a süteményt, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.