Epres tejberizs.

  • 2018.06.08.
  • 0

A tejberizst szerintem nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is szívesen elkanalazgatják... Nálunk pl. nagy kedvenc egy kis porcukorral, és kakaóval megszórva. Mivel igencsak meleg, mondhatni kánikula van, így sütemény helyett készítsünk a hétvégére pl. egy egyszerű desszertet. Az elkészült tejberizst, és az eperdzsemet rétegezzük poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy tálalás kellően lehűljön. Eper helyett a dzsemet készíthetjük pl. meggyből, ribizliből, vagy éppen málnából, a tejberizshez mindegyik remekül illik majd.
Hozzávalók a tejberizshez:20 dkg rizs6 dl tej1,5 dl Hulala (v. habtejszín)10 dkg
porcukor2 cs vaníliás cukorA rizst legalább két vízben mossuk meg, és alaposan csepegtessük le.Ezután adjuk hozzá a tejet, és a tejszínt, melegítsük forráspontig, majd vegyük kisebbre a hőfokot, és főzzük puhára. Főzés közben többször keverjük meg, majd kóstolással ellenőrizzük, hogy kellően megpuhultak e a rizsszemek. (amennyiben szükséges, még egy kevés tejet önthetünk hozzá főzés közben)Amikor a rizs puhára főtt, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, és keverjük alaposan össze.Eperdzsem hozzávalói:50 dkg eper3 ek méz2 cs vaníliás cukor1 kk őrölt fahéj1 púpozott tk étkezési keményítő + 0,5 dl vízAz epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel.Egy serpenyőbe olvasszuk fel a mézet, adjuk hozzá a feldarabolt epret, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahéjat, majd néha megkeverve, pároljuk pár percig.Az étkezési keményítőt keverjük simára a vízzel, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá az eperhez, és addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön. (arra figyeljünk, nehogy túl sűrű legyen a dzsem)Az elkészült tejberizst az eperdzsemmel váltakozva kanalazzuk a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az epres tejberizst, hagyjuk kicsit felmelegedni hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.