Epres túróhabtorta.

  • 2018.05.18.
  • 5

Az epres, és túrós sütemények a kedvenceink közé tartoznak, így alig vártam hogy megjelenjen az üzletekben, és a piacokon az eper... Szerencsések mindazok, akiknek a kertjében megterem ez a finom gyümölcs, mert annak az íze is más. Tehát beszereztem a tortához az epret, túró is volt itthon, így kezdődhetett is a tortakészítés. Mivel nem volt sem időm, sem pedig kedven a sütéshez, így a torta alapja egy sütés nélküli kekszes alap. Az epret pár perc alatt puhára főztem, majd pépesítve került az ízesített túróhoz, melyet végül egy nagy adag tejszínhabbal kevertem össze. A torta tetejéről pedig a csokoládé sem maradhatott le......
Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:25 dkg Győri Édes keksz12,5 dkg vajA kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott meleg vajat, és keverjük össze.A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a vajas-kekszmorzsát, és egyenletesen lapogassuk el.Ezután tegyük be legalább egy fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, közben pedig készítsük el a tölteléket.
Epres túróhab hozzávalói:50 dkg eper2 ek méz1 cs vaníliás cukorAz epret alaposan mossuk meg, daraboljuk fel, majd adjuk hozzá a mézet, és a vaníliás cukrot.Ezután főzzük pár percig, majd vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, és hagyjuk teljesen kihűlni.50 dkg túró20 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz4 dl Hulala (v. habtejszín)A túrót nyomjuk át a krumplinyomón, vagy villával alaposan törjük össze. (Én krumplinyomóval csináltam, a savót kiöntöttem, és csak a száraz túrót használtam fel.)Ezután adjuk a túróhoz a porcukrot és a vaníliás cukrot, a teljesen kihűlt pépesített epret, majd keverjük alaposan össze.A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon, és éppen csak langyos legyen.Ezután öntsük az epres-túróhoz, és szintén keverjük alaposan össze.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan, keverjük hozzá az epres-túróhoz.Az elkészült epres-túróhabot egyenletesen öntsük a tortaformában lévő kekszes alapra, majd tegyük vissza pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.Csokoládé ganache hozzávalói:10 dkg csokoládé (70%-os)1 tk vaj1 dl Hulala (v. habtejszín)Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel.
Ezután vegyük le a gőzről, majd kevergetve hűtsük éppen csak langyosra. (Egy szép, selymes csokoládékrémet kapjunk.)A hűtőből vegyük ki a tortát, majd egyenletesen öntsük rá a csokoládékrémet. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen a tetején.Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. (A hűtőből kivéve rögtön szeleteljük fel, mert hidegen könnyebb szeletelni.)