Zöldséges-sonkás lepény.

  • 2018.04.27.
  • 8

A Tante Fanny leveles tésztának köszönhetően, melyet én előszeretettel használok, egyszerűen elkészíthetjük ezt a sós pitét, melyet tálalhatunk melegen, vagy éppen hidegen, mert mindkét változatban nagyon finom. Én fagyasztott zöldségkeveréket, és felkockázott főtt sonkát kevertem a basamellhez, de ízlés szerint pl. a sonkát ki is hagyhatjuk, mert a pite úgyis nagyon finom.Hozzávalók:1 cs Tante Fanny leveles tészta50 dkg fagyasztott zöldségkeverék3 ek liszt8 dkg vaj3-4 dl tej2 gerezd fokhagyma10 dkg reszelt sajt (parmezán, gouda...)20 dkg főtt sonka 4 db tojás (nagy) 1 kis csokor petrezselyemzöld1 tk bazsalikom (v. 1 marék friss bazsalikom)sóőrölt színes borsAz előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki, majd a papírral együtt helyezzük bele egy tepsibe úgy, hogy pereme is legyen. Ezután tegyük be a hűtőbe, míg elkészül a zöldség és a besamell.A zöldségkeveréket öntsük fel enyhén sós vízzel, majd főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki.A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve készítsünk egy fehér rántást. (Figyeljünk nehogy megégjen, és barna legyen a színe!)Ezután öntsük fel a meleg tejjel, keverjük simára, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjünk hozzá a 5 dkg reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát, és a bazsalikomot, és hagyjuk kicsit hűlni.Amikor már kicsit hűlt, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük simára.Végül az elkészült mártáshoz adjuk hozzá a kihűlt zöldségeket, az apróbb kockákra vágott főtt sonkát, és óvatosan keverjük, forgassuk össze.Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd öntsük bele egyenletesen a zöldséges masszát, és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a zöldséges pitét, majd úgy kínáljuk. Melegen, éppen csak langyosan, de még hidegen is nagyon finom.