Gluténmentes és cukormentes linzer.

  • 2018.04.22.
  • 0

Linzer az örök kedvenc amely nélkül nálunk nincs ünnep, de a délutáni kávé vagy éppen tea mellé is szívesen elnassolunk egy-két darabot. Mivel az utóbbi időben mellőzni kényszerülök a búzaliszt, és a cukor használatát, így ez a linzer most rizsliszttel, és xilittel készült. A tésztával kicsit nehezebb volt dolgozni, de sütés után szintén nagyon finom omlós. Mivel a lekvártól rövid idő után felpuhul a tészta, és elveszti az omlósságát, így érdemes csakis közvetlenül tálalás előtt összeragasztani.....Hozzávalók:25 dkg rizsliszt5 dkg xilit12 dkg Vénusz margarin
1 db tojás (nagy)1 tk sütőpor1/2 tk szódabikarbóna1 citrom reszelt héja1 tk vaníliaaroma1-2 ek hideg tejcsipet sóA rizslisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával, és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a margarint, és kezdjük el összemorzsolni.Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a xilitet, adjuk hozzá a vaníliaaromát és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, ha szükséges adjunk hozzá egy-két evőkanál hideg tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Én egy evőkanál tejet adtam hozzá.)Ezután csomagoljuk be a tésztát folpack fóliába, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre.A lehűlt tésztát vegyük ki a hűtőből, majd rizsliszttel megszórt szilikonlapon (v. sütőpapíron) nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra, és szúrjuk ki a formával. (A leeső tésztát gyúrjuk össze, majd szintén nyújtsuk ki, és szúrjuk ki a formával)A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a kiszúrt tésztát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép világos színűre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni a linzert, mielőtt cukormentes lekvárral összeragasztanánk.Az omlós linzert csakis közvetlenül tálalás előtt ragasszuk össze a lekvárral, mert különben felpuhul a tészta, és elveszti az omlósságát.Tálalás előtt a lekvárral összeragasztott linzert, ízlés szerint szórjuk meg őrölt xilittel, majd úgy kínáljuk.