Diós piskótatekercs vaníliás krémmel.

  • 2018.03.29.
  • 2

A piskótatészta az egyik kedvencem, mert nemcsak egyszerűen, és elég gyorsan megsüthető, de ízlés szerint lekvárral, vagy éppen egy finom, habos krémmel is megtölthetjük. A piskótatésztába most pl. kevertem egy kevés darált diót is, de ha valaki nem szereti, ki is hagyhatja, csak ne felejtse el liszttel helyettesíteni. A vajas-pudingos vaníliás krémet tejszínhabbal tettem még könnyebbé, finomabbá. Ez a krémes piskótatekercs pedig a közelgő húsvéti asztalon is megállja majd a helyét a család, és a vendégek örömére. Tészta hozzávalói 37x33 cm-es gáztepsihez:5 dkg darált dió8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
4 db tojás (nagy)13 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor2 ek forró vízA keverőtálba tegyük bele a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, keverjük habosra.Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább 1-2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze a masszát.Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük, és egyenletesen simítsuk el a masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy lisztezett sütőpapírra, majd óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt amelyiken sütöttük.
Ezután egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát, és hagyjuk langyosra hűlni. (alaposan csavarjuk ki a konyharuhát, hogy éppen csak nyirkos legyen)Amikor a tészta langyosra hűlt, vegyük le a konyharuhát, majd a sütőpapír segítségével tekerjük fel, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni.Vaníliás krém hozzávalói:20 dkg vaj15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1 cs vaníliás pudingpor2 ek kristálycukor2,5 dl tej2 dl Hulala (v. habtejszín + habfix)A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a puha vajat, majd keverjük jó habosra.A pudingport keverjük simára a tejjel, és a kristálycukorral, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.Ezután vegyük le a tűzről, majd kevergetve hűtsük ki teljesen. (érdemes kevergetve hűteni, mert akkor szép sima krémet kapunk)Amikor a puding kihűlt, két részletben keverjük hozzá a vajas krémhez.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez.A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki, majd a krémnek több mint a felét, kenjük rá egyenletesen.
Ezután tekerjük fel, vonjuk be a maradék vaníliás krémmel, majd ízlés szerint díszítsük. (én zöldre színezett kókuszreszelékkel, és apró cukorvirágokkal szórtam meg)Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a piskótatekercset, majd úgy kínáljuk. (tálalás előtt érdemes 1-2 órára betenni a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek)