Gombás-citromos lazac párolt zöldségekkel.

  • 2018.01.26.
  • 8

Egyre többet hallani és olvasni arról, hogy arra hívják fel a figyelmünket, hogy minél több halat fogyasszunk. Januártól pedig valamivel olcsóbban juthatunk hozzá pl. a hazánkban közkedvelt pontyhoz, de a tengeri halakat is kedvezőbb áron szerezhetjük be. (bízzunk benne, hogy ez valóban így is marad még sokáig...) A lazac nem éppen az olcsó halak csoportjába tartozott eddig sem, és azért még most is igen borsos az ára, de néha azért megengedhetünk magunknak egy-egy szeletkét. Gombával, zöldségekkel, papírcsónakban megsütve pedig nemcsak igen egyszerű elkészíteni, de mellette igen finom, és laktató.
Hozzávalók a lazachoz:2 db kb. 25 dkg-os lazacszelet1 db citrom1/2 citrom levesóőrölt színes borsA lazacszeleteket locsoljuk meg a citromlével, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.A citromot vékonyan szeleteljük fel.
Hozzávalók a gombához:25 dkg gomba1 db vöröshagyma 5 dkg vaj1 ek olajsóőrölt színes borsA gombát és a vöröshagymát vágjuk fel apróra.Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott gombát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a saját levében pároljuk puhára, majd süssük zsírjára.
Hozzávalók az előpárolt zöldségekhez:1 db zsenge cukkini3 db lilahagyma2 db sárgarépa2 ek olajsó
őrölt színes borskakukkfű1 tk ételízesítő1,5 dl fehérborA zöldségeket vágjuk fel vékony csíkokra.Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott vöröshagymát, és pároljuk pár percig, hogy egy kicsit összeessen.Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott sárgarépát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, öntsük fel a borral, és pároljuk tovább.Amikor a sárgarépa már kezd puhulni, adjuk hozzá a szintén vékony csíkokra vágott cukkinit, majd addig pároljuk, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.Vágjunk le két nagyobb darab sütőpapírt, majd osszuk el rajta az alaposan lecsepegtetett párolt zöldséget.Ezután helyezzük rá a befűszerezett lazacot, tegyük rá a citromkarikákat, majd kanalazzuk rá az előzőleg megpárolt gombát.Ezután csomagoljuk be a sütőpapírba úgy, hogy ne maradjon rajta rés, majd tegyük át egy tepsire a papírcsónakokat.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük (pároljuk) 30 perc alatt készre.Tálaláskor a sütőpapírral együtt helyezzük tányérra a gombás-zöldséges lazacot, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint a zöldséget át is kanalazhatjuk a tányérra, majd helyezzük mellé a lazacszeletet, és úgy kínáljuk.