Részeges szelet.

  • 2017.12.12.
  • 7

A karácsonyi
ünnepek előtt már pár nappal megsüthetjük ezt az egyszerű, ám annál finomabb süteményt. Mivel a neve is mutatja, "részeges szelet" így kizárólag felnőttek részére készül, mivel jó pár kanál rum van benne. A tésztája minél tovább áll, annál omlósabb lesz, és az ízek is jól összeérnek. Lehet azt gondolnánk, hogy a tetején lévő cukormáztól túlzottan édes lesz a sütemény, de a frissen facsart citromtól kissé savanykás az ízvilága. Nálunk nagy sikere volt.......

Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:25 dkg liszt (Nagyi titka)15 dkg Vénusz sütőmargarin1 db tojás (nagy)10 dkg porcukor2-3 ek hideg tejcsipet sóA liszthez keverjük hozzá a sót, adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (arra figyeljünk, hogy a tészta ne legyen ragacsos)Egy 22x32 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vagy zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a kinyújtott tésztát. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki, majd a papírral együtt átemeltem a tepsibe.)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük elő a tésztát, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni, míg elkészítjük a tölteléket. (Én
légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem.)
Töltelék hozzávalói:20 dkg darált dió20 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor 4 db tojás (nagy)2-3 ek rum
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre.A porcukrot keverjük össze a tojások sárgájával, és a darált dióval, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett pár perc alatt sűrítsük be.Ezután vegyük le a gőzről, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a rumot, és egy kevés keményre vert tojáshabot, és alaposan keverjük össze.Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá a maradék tojáshabot is.Az elkészült diós habot ezután egyenletesen kenjük rá az elősütött, és kihűtött tészta tetejére.Helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni, majd vonjuk be cukormázzal.Cukormáz hozzávalói:20 dkg porcukor2 ek rumfrissen facsart citrom
A porcukorhoz adjuk hozzá a rumot, egy fél citrom levét, és keverjük simára. Keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még citromlevet, figyelve arra, hogy egy sűrű, de folyós massza legyen.A teljesen kihűlt sütemény tetejére kenjük rá a cukormázat, majd a képzeletbeli szeletek tetejére tegyünk egy fél szem diót.
Ezután hagyjuk hogy a cukormáz teljesen megdermedjen.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Érdemes legalább két nappal előbb megsütni, mert akkor lesz kellően puha a tészta, és az ízek is jól összeérnek.
FOODYNY
is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!