Piskótatekercs lekváros-habos krémmel.

  • 2017.12.14.
  • 3

A lekváros piskótatekercs nálunk, de gondolom másnál is örök kedvenc. Emlékszem régebben szinte nem múlt el úgy hét, hogy ne sütöttem volna. A piskóta tészta most is ugyanaz, viszont a lekvár helyett, egy finom krémmel töltöttem meg, melybe szintén került pár kanál lekvár is. Így a legegyszerűbb krémes sütemények csoportjába tartozik ez a piskótatekercs, melyet a közelgő karácsonyi ünnepekre is megsüthetünk. A krémbe ízlés szerint keverhetünk sárgabarack, szilva, eper..... vagy mint én tettem cseresznyelekvárt.
Piskótatekercs hozzávalói:12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor4 db tojás (nagy)12,5 dkg liszt
2 ek forró vízA porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (a konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen)Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (én legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihűlni)
Lekváros-habos krém hozzávalói:25 dkg mascarpone2-3 ek lekvár (nálam cseresznye lekvár)10 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor2 dl Hulala (v. habtejszín +habfix)A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a mascarponét, a lekvárt, majd keverjük jó habosra. (a lekvár ízlés szerint lehet sárgabarack, szilva, eper.... én pl cseresznyelekvárt adtam hozzá)A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az előzőleg simára kevert krémhez. (apránként keverjük hozzá a habot, nehogy túl lágy legyen majd a krém, ezért lehet nem kell mind)A teljesen kihűlt piskótát tekerjük ki, egyenletesen kenjük meg a krém 2/3 részével, majd tekerjük fel.A maradék krémmel vonjuk be tekercset, majd ízlés szerint szórjuk meg tortadarával, esetleg reszeljünk rá csokoládét.Ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.