Lúdláb tortácska.

  • 2017.12.03.
  • 0

A karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjával kezdődik, így az adventi koszorún meggyújtottuk ez első gyertyát, és ezzel megkezdődött a meghitt, várakozással teli időszak. ilyenkor kezdetét veszi az ajándékok beszerzése, az ünnepi menü megtervezése, és az ünnephez illő sütemények összeválogatása, megsütése. Itt a blogban pedig a mai nappal megkezdődik a naponta frissülő apró süteményekből, tortákból, sós süteményekből.... összeállított receptajánló. A mai vasárnapi ebéd lezárásaként pl. az egyik kedvenc tortánk, a Lúdlábtorta mini változatát tálaltam fel, ezzel is ötletet adva.... Természetesen a hozzávalók mennyisége elegendő egy 24 cm-es torta elkészítéséhez is, mindazoknak akik nem szeretnék elaprózni, és inkább egy szép ünnepi tortaként szeretnék feltálalni.Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli időszakot kívánok!
Tészta hozzávalói:12 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor 12 dkg liszt4 db tojás (nagy)2 ek forró vízA porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat, majd pár perc alatt keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett adjuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük össze.Egy gáztepsit (kb. 37x33 cm) béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk rá a masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 13 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt.
Ezután a kihűlt tésztából szúrjunk ki kb. 8 cm-es köröket. (én a Lidl-ben kapható, formával szúrtam ki, majd azt használtam a krémmel való töltéshez is)
Meggyes-csokoládékrém hozzávalói:20 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor20 dkg vaj1 cs csokoládés pudingpor10 dkg étcsokoládé2 dl tej2 ek rum3 dl Hulala (v. habtejszín)1 kisebb üveg magozott meggybefőttA porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a felkockázott puha vajat, a rumot, és keverjük jó habosra.A pudingport keverjük simára egy kevés hideg tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, és állandó kevergetés mellett, főzzük sűrűre.A tűzről levéve, adjuk hozzá az apró darabokra tördelt csokoládét, majd addig keverjük míg teljesen felolvad, és a massza teljesen kihűl.Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a cukros-vajas keverékhez, majd keverjük simára.Ezután adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett meggyet, majd fakanállal keverjük, forgassuk össze.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a krémmel.Ezután az elkészült krémet osszuk el, és kanalazzuk a tésztakorongokra, majd helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen. Ezután ízlés szerint csorgassuk meg olvasztott csokoládéval.
(én csokoládékrémet kanalaztam rá)Ganache krém (csokoládékrém) hozzávalói:10 dkg étcsokoládé (70%-os)1 dl Hulala (v. habtejszín)1 tk vajA tejszínhez adjuk hozzá a vajat, és állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apró darabokra tördelt csokoládét, és keverjük simára, krémesre.Vegyük ki a hűtőből a tortácskákat, majd ízlés szerint csorgassuk meg a csokoládékrémmel.Ezután hagyjuk hogy a csokoládé teljesen megdermedjen mielőtt tálalnánk. (Amennyiben Lidl-s formában készül, mielőtt rácsorgatnánk a csokoládét, óvatosan nyomjuk ki a formából.)A kis tortácskák helyett készülhet a torta egy 24 cm-es tortaformában is. Akkor a piskótát egy 26 cm-es tortaformában süssük meg, majd a 24 cm-es formába állítsuk össze a tortát.Tálaláskor helyezzük süteményes tányérra, majd úgy kínáljuk.
FOODYNY
is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!