Karácsonyi citromos kevert sütemény.

  • 2017.12.19.
  • 9

Az egyszerű kevert tésztából egy kis plusz munkával finom ünnepi süteményt varázsolhatunk az asztalra. A zöldre színezett tésztából kis fenyőket szúrtam ki, igaz sütés közben kissé amorf (alaktalan) formát vett fel, de ez a sütemény ízén mit sem változtatott, nagyon finom volt. A teljesen kihűlt sütemény tetejét csokoládékrémmel öntöttem le, és készen vásárolható kandírozott narancs, és citromhéjjal, valamit apróra vágott aszalt vörös áfonyával szórtam meg. Mivel kevert tészta, így ünnep előtt már pár nappal megsüthetjük, mert biztosan nem fog kiszáradni. A szóráshoz pedig ízlés szerint választhatunk aszalt gyümölcsöt.
Hozzávalók 25x10x7 cm-es formához:1 db citrom 40 dkg liszt1 cs sütőpor1 csipet só 38 dkg vaj38 dkg kristálycukor2 tk vaníliaaroma6 db tojás (nagy)0,5 dl Hulala (v. habtejszín) pár csepp zöld ételfestékA kristálycukorhoz adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a felkockázott puha vajat, a vaníliaaromát, egy csipet sót, és robotgéppel keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyik után keverjük alaposan össze.Ezután csorgassuk hozzá a kifacsart citromlevet, és a Hulalát (v. habtejszínt) és keverjük tovább kb. egy percig.A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a keverékhez, és szintén robotgéppel keverjük simára, csomómentesre a tésztát.Az elkészült tésztát ezután felezzük meg, majd az egyik feléhez csepegtessünk pár csepp zöld színű ételfestéket, és keverjük alaposan össze, hogy szép zöld színű legyen.A másik fele masszát tegyük egy tálba, majd fóliával fedjük le, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.A formát alaposan kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel, és azután egyenletesen kanalazzuk bele a zöld színű masszát. (a felesleges lisztet öntsük ki a formából!!)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem. Sütés közben a sütemény teteje kicsit megreped!!)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd vegyük ki a formából, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (A formára tegyünk egy tálcát, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk meg, így könnyen letudjuk venni a formát. Ezután fordítsuk vissza a süteményt, majd helyezzük a rácsra.)A teljesen kihűlt süteményt szeleteljük fel, majd a szeletekből, szúrjunk ki fenyő formát.Az előzőleg elmosott, száraz sütőformát megint kenjük ki vajjal, és szórjuk meg liszttel. (a felesleges lisztet öntsük ki!!!)A hűtőből vegyük ki a félretett tésztát, majd egy keverőkanállal keverjük át.Az előzőleg kiszúrt zöld fenyőket tegyük a sütőforma egyik hosszanti oldalán egymás mellé, majd
kanalazzuk mellé a sárga tészta 1/3 részét.Ezután óvatosan toljuk át a fenyőket közvetlen a tészta mellé, majd a másik oldalára és tetejére, kanalazzuk rá a maradék sárga tésztát. (Arra figyeljünk, hogy a fenyők középre kerüljenek, ez nekem sajnos teljes mértékben nem sikerült)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre a süteményt. (Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem. Sütés közben a sütemény teteje kissé megreped!)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen mielőtt bevonnánk a csokoládéval.Csokoládé ganache hozzávalói:12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)1 dl Hulala (v. habtejszín)1 tk vajSzóráshoz kandírozott narancs és citromhéj, valamint apróra vágott aszalt vörös áfonya.A Hulalához (v. habtejszínhez) adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük forráspontig. (nem kell felforralni!!!)A felmelegített tejszínhez adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük, hogy egy sima krémet kapjunk.
Ezután csorgassuk rá a süteményre, majd ízlés szerint szórjuk meg a narancs és citromhéjjal, valamint az aszalt áfonyával, és hagyjuk teljesen megdermedni.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.