Zöld leves sajtgombóccal.

  • 2017.11.29.
  • 1

Zöld leves, és nem csak a színe miatt kapta ezt a nevet, hanem azért, mert a kertben szedett zöld fűszernövények kerültek bele. Az időjárásnak köszönhetően még mindig találok a kertben szép zsenge kaprot, zellerszárat, és a petrezselyemzöld is olyan sűrű mint egy erdő. Az újhagymát ugyan a zöldségesnél szereztem be, de nincs kőbe vésve, hogy azzal készüljön a leves, ízlés szerint lecserélhetjük pl. apróra vágott vöröshagymára. A levesbetétet sem bonyolítottam túl, egyszerű sajtgombócot főztem a bele, mely nagyon jól illett a leveshez.
Hozzávalók a leveshez:1 csokor petrezselyemzöld1 csokor kapor1 szál zellerlevél3 db újhagymasóőrölt fehér bors2 db erőleveskocka2 tk liszt2 dl főzőtejszín3 dkg vaj1 ek Vénusz étolaj1 l vízA petrezselyemzöldet, a kaprot, és a zellerlevelet alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra.Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel úgy, hogy a zöld szárrészből is vágjunk hozzá.Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát, és pároljuk üvegesre.Ezután keverjük hozzá az apróra vágott zöldfűszereket, majd pár pillanat után szórjuk meg a liszttel, pirítsuk szintén pár pillanatig, majd öntsük fel a vízzel.Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát, főzzük kb. 20 percig, majd adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel, és tegyük bele az előzőleg elkészített sajtgombócot.
Sajtgombóc hozzávalói:5 dkg reszelt sajt4 ek búzadara1 ek liszt1 tojás1 ek tejfölcsipet majorannacsipet őrölt fehér borscsipet szerecsendió 1 mk sóEgy tányérba üssük fel a tojást, adjuk hozzá a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majorannával és a szerecsendióval, majd keverjük simára.Ezután adjuk hozzá a búzadarát és a lisztet, majd keverjük alaposan össze, és hagyjuk legalább egy fél órát állni.Ezután a masszából nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd tegyük a forrásban lévő levesbe, és kisebb lángon addig főzzük, míg a gombócok puhára főnek.Tálaláskor merjük a levest a gombóccal együtt tányérba, majd úgy kínáljuk.FOODYNY
is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!