Palacsintatorta húsos-zöldséges töltelékkel.

  • 2017.11.04.
  • 8

Az elmúlt időszakban többször palacsintát sütöttem ebédre, és nemcsak édes töltelékkel desszertként tálalva, hanem sós változatban is. Egyik kedvencünk volt pl. ez a sós palacsinta húsos-zöldséges töltelékkel megtöltve, majd tortaformában, egy adag fűszeres tejföllel nyakonöntve, reszelt sajttal megszórva, szép pirosra sütve. A darált húsos töltelékhez ízlés szerint választhatunk zöldségeket, én pl. a sárgarépa, paszternák, és a zöldborsó mellett döntöttem. Az elkészült palacsintatortát pedig tálalhatjuk melegen, vagy éppen hidegen, mert mindkét változatban nagyon finom, és laktató.Palacsinta hozzávalói:20 dkg liszt2 db tojás (nagy)1 mk sóegy nagy csipet őrölt fehér bors 4-5 dl szénsavas ásványvíz2 ek olaj (+ a sütéshez)A tojásokat üssük fel egy tálba, keverjük hozzá a sót, a borsot, majd az ásványvíz kétharmad részét.Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd keverjük csomómentesre. Keverés közben, adjuk hozzá az olajat, és ha szükséges még a maradék szénsavas ásványvizet is.A palacsintasütőt vékonyan olajozzuk ki, majd tegyünk bele kb. egy merőkanállal a tésztából, és mindkét oldalát süssük szép pirosra.
A maradék palacsintatésztával is így járjunk el, majd tegyük félre amíg elkészül a töltelék.Húsos-zöldséges töltelék hozzávalói:50 dkg darált sertéscomb1 db lilahagyma (nagy)2 db sárgarépa1 db paszternák15 dkg zöldborsó20 dkg gouda sajt4 ek tejfölsóőrölt fehér bors2 tk ételízesítő 5 dkg vaj2 ek olajA lilahagymát, a sárgarépát, és a paszternákot pucoljuk meg, majd vágjuk fel mindegyiket apróra.Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk kifehéredésig.Amikor a hús már kifehéredett ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd lefedve pároljuk kb. 10 percig.Ezután vegyük le a fedőt, és süssük zsírjára a húst, majd hűtsük ki.A zöldségeket és a zöldborsót enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le.A kihűlt fűszeres húshoz adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett zöldségeket, a reszelt sajtot, és a tejfölt, majd keverjük össze. Keverés közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.
A palacsintákat töltsük meg a töltelékkel, majd helyezzük egymás mellé egy 24 cm-es kivajazott, és zsemlemorzsával megszórt tortaformába.Tejfölös öntet hozzávalói:
2 dl tejföl (20%-os)1 db tojás (nagy)sóegy csipet őrölt fehér bors kisebb csokor snidling10 dkg guoda sajt a tetejéreA tejfölhöz adjuk hozzá a tojást, az apróra vágott snidlinget, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze.Ezután egyenletesen csorgassuk rá a tortaformában lévő palacsintára, majd a tetejét szórjuk meg a reszelt sajttal.Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra, majd a sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.