Csilis-babos kukoricaleves.

  • 2017.11.24.
  • 9

Hideg, nyirkos napokon nincs is finomabb, mint egy tányér melengető levest elkanalazgatni. Mivel a hétvégére az eső mellett még havazást is jósolnak, így éppen erre a levesre eshet a választása annak, aki az enyhén csípős, fűszeres ízeket kedveli. A leves elkészítése is roppant egyszerű, mivel a csilis babkonzervnek, és a kukoricakonzervnek (néha azért ezek a konzervek is megférnek a konyhánkban) köszönhetően nem kell órákig főzni. Az előzőleg megpörkölt koriandermagtól pedig különösen finom ízt adhatunk a levesünkhöz. A recept megjelent a "Küldd el a Recepted" novemberi számában.Hozzávalók:1 db csilis babkonzerv 1 db kukoricakonzerv (Bonduelle)1 db vöröshagyma2 gerezd fokhagyma2 tk ételízesítősó5-6 db cayenne chili karika (szárított)1 tk koriander1 tk liszt 1 dl tej1 dl tejszín (20%-os)5 dl víz1 ek olívaolaj3 dkg vajA koriandert állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük át egy mozsárba, és törjük alaposan össze.A kukoricát öntsük bele egy szűrőbe, majd hagyjuk alaposan lecsepegni.A vöröshagymát, és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.A vajat és az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva szórjuk meg a liszttel, és keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel, a tejjel, és a tejszínnel.
Ízlés szerint sózzuk, adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt, és összetört koriandert, a chili karikákat, az ételízesítőt, és főzzük kb. 10 percig.Ezután öntsük a levesbe a csilis babot és a lecsepegtetett kukoricát, forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve főzzük 2-3 percig. (figyeljünk rá, hogy ne főzzük tovább, mert a kukorica megkeményedik, a bab pedig szétfől)Tálalás előtt merjük a levest tányérba, szórjuk meg friss korianderrel, majd úgy kínáljuk.