Diós csokoládétorta.

  • 2017.10.13.
  • 8

Szép lassan lepotyog a diófákról az összes dió, melyet gondolom már mindenki begyűjtött, és csakis a diótörés van hátra. Mivel már van utánpótlás, így ha tavalyról maradt még dióbél, a hétvégére süthetünk egy tortát melynek a tésztájába is keverhetünk. Mivel mi a krémes tortáknak nem tudunk ellenállni, így bizony sokszor sütök hétvégére. Ez a torta is a kedvenceink közé tartozik, már többször megsütöttem. A tésztába a darált dió és a csokoládé mellett, csakis minimális liszt került. A krémből a rumot sem sajnáltam ki, majd a megtöltött torta tetejére tejszínes csokoládét csorgattam. Érdemes tálalás előtt egy nappal megsütni, majd hideg helyen, vagy a hűtőben tárolni, hogy a krém és a csokoládé teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. A recept megjelent a "Küldd el A RECEPTED" receptújságban is.Tészta hozzávalói 3 db 22 cm-es tortaformához:15 dkg darált dió18 dkg porcukor3 cs vaníliás cukor 18 dkg étcsokoládé7,5 dkg liszt
6 db tojás (nagy)Én külön-külön kevertem ki a három tésztát, majd sütöttem meg a lapokat. Így szép egyforma lett a tészta, és nem kellett attól tartanom, hogy vastag lesz, és nem sül majd át rendesen.
Először gőzfürdő fölött olvasszunk fel 6 dkg étcsokoládét, majd hagyjuk visszahűlni mielőtt a cukros-tojáshoz csorgatnánk.Tegyünk a keverőtálba 6 dkg porcukrot, 1 cs vaníliás cukrot, 2 egész tojást, majd keverjük jó habosra.Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a visszahűtött, olvasztott csokoládét, és keverjük tovább 1-2 percig.Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze a masszát.Egy 22 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A másik két tésztalapot is hasonlóképpen keverjük, majd süssük meg.Tipp:Természetesen egyszerre is kikeverhetjük a tésztát, majd
egy 26 cm-es tortaformában süssük meg. A megsült tésztát hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk fel három egyforma tortalappá.Csokoládékrém hozzávalói:25 dkg vaj25 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor3 ek holland kakaó (púpozott)3 ek rum3 db tojássárga (nagy)A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, és keverjük habosra. Ezután egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat, majd a rumot is.Végül adjuk hozzá a kakaót, majd keverjük simára a krémet. Ezután 2-3 evőkanálnyit tegyünk félre, majd a maradék krémmel töltsük meg a lapokat.Az egyik tésztalapot helyezzük tálcára, majd egyenletesen kenjük meg a krém felével.
Ezután helyezzük rá a második tésztalapot, tenyérrel egy kicsit nyomjuk le, majd kenjük rá a maradék krémet.Végül helyezzük rá a harmadik tésztalapot, tenyérrel kicsit nyomjuk le, majd vékonyan kenjük le a félretett krémmel.
Ezután tegyük be a tortát a hűtőbe (v. hideg helyre) hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.Csokoládé ganache hozzávalói:10 dkg étcsokoládé1 dl habtejszín1 tk vajEgy tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel.Ezután vegyük le a gőzről, majd kevergetve hűtsük ki.Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd csorgassuk rá a visszahűtött csokoládékrémet.Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a tetején.Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.