Almás levél.

  • 2017.10.30.
  • 8

Az ősz beköszöntével nálunk az alma nem hiányozhat a gyümölcsös kosárból. Minden nap megeszek egy-két darabot, de szívesen készítek belőle pl. levest, kompótot, almamártást húsok mellé, vagy éppen almás süteményt sütök. Mivel tegnap nagyobb sütéshez nem volt kedvem, így elővettem a hűtőből egy csomag leveles tésztát, a gyümölcsös kosárból két mosolygós almát, és már hozzá is láttam ehhez az egyszerű, ám annál finomabb almás levélhez. Az almákat először mézzel, almás pite fűszerkeverékkel előpároltam, majd kihűtve került a tésztára. Sütés közben finom fahéj illat lengte be a konyhát, mi pedig alig vártuk hogy végre megkóstolhassuk. A ropogósra sült tészta, a fűszeres almával langyosan pedig olyan finom volt, hogy nem győztük enni.
Hozzávalók:1 cs leveles tészta (Tante Fanny)1-2 db alma
2 ek méz1 cs vaníliás cukor1 mk almás pite fűszerkeverék1 kisebb tojás a lekenéshezAz almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel kisebb kockákra.A mézet hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg az almás pite fűszerkeverékkel és a vaníliás cukorral, majd pároljuk pár percig, hogy az alma még roppanós maradjon.Ezután hűtsük ki egészen, majd tegyük egy szűrőbe, és csepegtessük le a levét.
Az előnyújtott leveles tésztát csavarjuk ki a papírral együtt, majd vágjuk fel egyforma kockákra.Ezután mindegyik tésztakocka közepére tegyünk a lecsepegtetett almából, a széleket kenjük meg vékonyan felvert tojással, majd formázzuk meg.
A széleket egy villával nyomkodjuk le, hogy nehogy szétnyíljon sütés közben, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és vékonyan kenjük le szintén tojással.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit melegebb sütőben süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 170 fokon sütöttem)A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. Langyosan egyszerűen nem lehet abbahagyni.