Almás-krémsajtos pite.

  • 2017.10.08.
  • 7

Nagyon szeretem a az omlós tésztájú pitéket, így az ősz beköszöntével sokszor a tányérunkra kerül, különböző töltelékkel. A napokban pl. már sütöttem egy karamelles almás pitét, (receptje itt) mely nagyon ízlett, de ezt az almás-krémsajtos változatot is szerettem volna kipróbálni. A tésztája szintén jó omlós, csak éppen az alma került pépesítve a krémsajtos töltelékbe. A pite összeállítása egyszerű, a sütési idő sem sokkal hosszabb mint más pitéknél. A különbség csakis annyi, hogy sütés után a töltelék még kissé remegős, így érdemes előző nap megsütni, majd a formában hagyni hogy teljesen kihűljön,és megdermedjen.
Tészta hozzávalói 26 cm-es piteformához:30 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)20 dkg Vénusz sütőmargarin (laktózmentes)10 dkg barna cukor1 cs vaníliás cukor csipet só1 db tojás (nagy)1-2 ek hideg vízA lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor még egy pici vizet adhatunk hozzá)Ezután csípjük le a tészta 2/3 részét, majd mindkét tésztagombócot csomagoljuk be fóliába, és tegyük be 30 percre a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.Pihentetés után a nagyobbik tésztagombócot nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát.
Tipp:
Célszerű a forma aljába két szélesebb csík sütőpapírt tenni, melyek bőven túl lógnak a formán, mert azok segítségével könnyen kitudjuk majd emelni a formából a pitét.
Hozzávalók az almapüréhez:25 dkg felkockázott édes alma3-4 ek méz1 tk almás pite
fűszerkeverékA mézet hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott almát, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd pár perc alatt, pároljuk puhára az almát. (nem kell alá folyadékot önteni, mert az alma enged elegendő levet)Amikor az alma puhára párolódott, és szinte teljesen elpárolgott a leve, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük, és hűtsük ki teljesen.Töltelék hozzávalói:25 dkg almapüré 25 dkg mascarpone10 dkg barna porcukor2 cs vaníliás cukor2 tojás (nagy)2 dl tejföl ( Riska 20%-os laktózmentes)1 cs vaníliás pudingpor (v. 2-3 ek étkezési keményítő)A mascarponéhoz adjuk hozzá a barna porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, és keverjük habosra.Ezután először egyesével keverjük hozzá tojásokat, majd az almapürét, végül pedig a pudingport is.
A formában lévő tésztára óvatosan öntsük rá a tölteléket.Vegyük ki a maradék tésztát a hűtőből, majd nyújtsuk ki vékonyra, és helyezzük rá a töltelékre. Ezután egy villával több helyen böködjük meg mielőtt betennénk a sütőbe.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a pitét, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.