Tejben pácolt-csípős sült oldalas.

  • 2017.09.23.
  • 8

Oldalast igen ritkán vásárolok, vagyis csakis akkor, ha jó vastag húsréteg vonja be a csontot, így amikor megláttam a hentesnél ezt a szép darabot, gyorsan le is csaptam rá. A kérdés már csakis az volt, hogy milyen fűszerezéssel készüljön, előfőzzem-e vagy egyenesen tegyem a sütőbe... Végül fokhagymával alaposan bedörzsöltem a húsdarabokat, majd megszórtam fűszerekkel, és felöntöttem annyi tejjel, hogy jól ellepje. Éjszakára betettem a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják, majd sütés előtt alaposan beleforgattam a mézes-mustáros-csípős mázba, és így került a sütőbe. A köretet sem bonyolítottam túl, ugyanis a hús sütésénél visszamaradt zsiradékba vékonyra szeletelt krumplit tettem, majd szép pirosra sütöttem. Tálaláskor az oldalas és a krumpli mellé egy finom paradicsomsalátát kínáltam. A recept megjelent a "Küldd el a Recepted" szeptemberi számában.Hozzávalók:1 kg oldalas4-5 gerezd fokhagyma 1 tk kakukkfű (szárított)1 tk majoránna (szárított)2 tk ételízesítősó (ízlés szerint)őrölt fehér bors (ízlés szerint)kb. 5-6 dl tej3 ek méz2-3 ek dijoni mustár1 ek csípős paprikaszósz (Heinz jalapeno szósz)A sütéshez:20 dkg sertészsír2 dl víz
Az oldalast ízlés szerint daraboljuk fel, majd dörzsöljük be alaposan a zúzott fokhagymával.Ezután sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, és a fűszerekkel, majd öntsük fel annyi tejjel, hogy ellepje.Ezután fedjük le a tálat, majd tegyük be pár órára vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy az ízek kellőn átjárják a húst.A mézet, a mustárt, és a csípős paprikaszószt
keverjük össze egy tálba.A sertészsírt olvasszuk fel, majd öntsük bele egy tepsibe. Vegyük ki a hűtőből a bepácolt oldalast, alaposan csepegtessük le, majd papírtörlővel itassuk le a nedvességet.
Ezután alaposan forgassuk bele a mézes-mustáros csípős mázba, tegyük bele a tepsiben lévő zsírba, majd öntsük alá a vizet, és alufóliával fedjük le.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten két óra alatt pároljuk puhára.Amikor a hús már puhára párolódott, vegyük le a fóliát, tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra. (sütés közben többször forgassuk meg, hogy egyenletesen süljön)Közben készítsünk ízlés szerint köretet a hús mellé.Én vékonyan lekarikáztam a krumplit, majd a hús sütésénél visszamaradt zsiradékban sütöttem meg.Tálaláskor a sült oldalast ízlés szerinti körettel, és salátával kínáljuk.