Pavlova torta banánnal, karamellel, és csokoládéval.

  • 2017.09.17.
  • 4

Az eső csak esik, és esik, és talán abba sem akarja hagyni, így nagy szükségem volt egy kis hangulatjavító ebéd utáni desszertre. Mivel a hűtőben éppen felhasználásra várakozott a tojásfehérje, így egy hirtelen ötlettől vezérelve Pavlova torta készült. Nem mondhatnám éppen kalóriaszegény desszertnek, de most nem is ez volt az elsődleges szempont. A habcsóklapokat ropogósra szárítottam, majd karamellizált banánnal, vaníliás mascarponekrémmel, és vajkaramellel rétegeztem. Persze a tetejére azért egy kevés olvasztott csokoládé is került......Hozzávalók a 24 cm-es Pavlovához:
3 tojásfehérje (nagy)20 dkg porcukor1 ek étkezési keményítő 1/2 tk ecet (10%-os)csipet sóA tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot.Ezután addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.Egy sütőpapírra kanalazzuk rá a kemény habot, majd formázzunk egy kb. 24 cm-es kört. (a közepétől kicsit húzzuk a széle felé a habot, hogy egy kisebb mélyedés legyen)Helyezzük be 100 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.Hozzávalók a 20 és 10 cm-es Pavlovához:
5 tojásfehérje (nagy)30 dkg porcukor1 ek étkezési keményítő (púpozott)1 tk ecet (10%-os)csipet sóA tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot.Ezután addig keverjük, még majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.Egy sütőpapírra rajzoljunk egy 20 cm-es, és egy 10 cm-es kört, majd elosztva kanalazzuk rá a kemény habot, és formázzuk meg.Helyezzük be 100 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le mindkettőt a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Karamellizált banán hozzávalói:2-3 db banán2-3 ek barna cukor1 cs vaníliás cukorA barna cukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd kevergetve olvasszuk fel. Amikor már felolvadt, adjuk hozzá a felkarikázott banánt, óvatosan forgassuk össze, majd karamellizáljuk pár percig.
Ezután szűrőkanállal szedjük ki, hűtsük ki teljesen.
Vaníliás mascarponekrém hozzávalói:50 dkg mascarpone15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukorA mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá) Vajkaramell hozzávalói:4 ek barna cukor7 dkg vaj1 dl habtejszín
A cukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a a vajat, és a tejszínt.Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve, sűrítsük be.A 24 cm-es habcsóklapot helyezzük tálcára, majd kanalazzunk rá a mascarponekrémből. Ezután rakjuk ki a kihűlt, banánnal, majd csorgassuk meg a karamellel.Ezután helyezzük rá a 20 cm-es habcsóklapot, majd szintén kanalazzunk rá a mascarponekrémből, rakjunk rá a banánból, és csorgassuk meg a karamellel.Végül helyezzük rá a 10 cm-es habcsóklapot, kanalazzuk rá a maradék krémet, rakjuk rá a maradék banánt, és csorgassuk rá a maradék karamellt.Ezután ízlés szerint csorgassuk meg olvasztott csokoládéval.A Pavlova akkor finom, ha jó ropogós a habcsók, ezért előre megsüthetjük, de csak közvetlen tálalás előtt állítsuk össze, mert különben felpuhul a krémtől.Tálalás előtt szeleteljük fel, habár szép szeleteket nem fogunk tudni vágni, viszont az íze kárpótol majd bennünket.