Fűszeres-paradicsomos metélt tejszínes húsgombóccal.

  • 2017.09.26.
  • 6

Az utolsó pár szem nap érlelte paradicsomot szedtem le kertben, és gondoltam csinálok belőle egy fűszeres pürét, melyet felhasználok a tészta gyúrásánál, ezzel is ízletesebbé téve. A paradicsompüré egyszerűen és gyorsan el is készült, a tészta gyúrás sem tartott sokáig, és ameddig a tészta pihent, elkészült a tejszínes húsgombóc is. Mivel friss bazsalikom is bőven van még, így került egy-egy marékkal paradicsompürébe és a tejszínes szószba is.Hozzávalók a fűszeres paradicsompüréhez:10 dkg paradicsom1 kisebb vöröshagyma1 gerezd fokhagyma1 kisebb marék friss bazsalikomsóőrölt színes bors1 ek olívaolajA paradicsomot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot, és a bazsalikomot, majd sózzuk, borsozzuk, és főzzük kb. 10 percig. Végül hűtsük ki, majd turmixoljuk össze, vagy botmixerrel pépesítsük.
Ebből a mennyiségből elég sok püré lesz, így nem kell mind a 20 dkg lisztből készült tésztához!!!! Hozzávalók a metélt tésztához:20 dkg liszt
1 db tojás (nagy)csipet só2-3 ek fűszeres paradicsompüréA lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felvert tojást, és a paradicsompürét, majd gyúrjuk össze.(ha lágy lenne a tészta, gyúrás közben adjunk hozzá még egy kevés lisztet)Ezután nyújtsuk ki vékonyra, majd ízlés vágjuk fel metéltnek.Tejszínes-bazsalikomos húsgombóc hozzávalói:25 dkg darált sertéscomb1 kisebb vöröshagymasófrissen őrölt színes bors2 tk ételízesítő 1 marék friss bazsalikom5 dl Meggle főzőtejszín (20%-os)1 db tojás (nagy) 3-4 ek olívaolajA darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy teáskanál ételízesítővel, majd adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan gyúrjuk össze a masszát.Ezután nedves kézzel, formázzunk a masszából kisebb gombócokat. Az olajat hevítsük fel, helyezzük bele a húsgombócokat, majd kisebb lángon süssük kb. 10 percig, hogy szép színt kapjanak. (sütés közben többször forgassuk át, hogy egyenletesen süljenek)Ezután öntsük fel a tejszínnel, adjuk hozzá az apróra vágott bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, majd fedjük le, és főzzük pár percig, hogy a húsgombócok készre főjenek, és a tejszínes szósz kellően besűrűsödjön.Ameddig a tejszínes húsgombóc készül, enyhén sós vízben, főzzük ki a tésztát.Tálaláskor helyezzük tányérra a kifőtt, és alaposan lecsepegtetett tésztát, majd helyezzük rá a húsgombócokat, kanalazzuk rá a tejszínes-bazsalikomos szószt, és úgy kínáljuk.