Joghurtos piskótatorta bogyós gyümölcsökkel.

  • 2017.08.12.
  • 5

A hétvégére egy sütés nélküli joghurttortát terveztem be, de mivel a levegő kissé lehűlt, így semmi akadályát nem láttam annak, hogy bekapcsoljam a sütőt. Ehhez a tortához pedig két piskótát is kellett sütni, mivel az alapja is piskóta, és a gyümölcsös-joghurtos krémet is egy piskóta, vagyis egy lekváros piskótatekercs öleli körbe. Az elkészült tortát pár órára, de legjobb egész éjszakára betenni a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek is jól összeérjenek. Mivel ebben a formában még nem készítettem joghurttortát, így izgatottan vártam, hogy végre felszeletelhessem, és megkóstolhassuk. Az íze pedig nagyon, de nagyon finom. Az édes gyümölcsös-joghurtos krémhez nagyon jól illik a lekváros piskótatekercs, és egy szeletnél garantáltan nem lehet abbahagyni.Hozzávalók a 26 cm-es piskótalaphoz:8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)8 dkg porcukor1/2 cs vaníliás cukor 2 db tojás (nagy)1 ek forró vízcsipet sóA keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még kb. egy percig.Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Lekváros piskótatekercs hozzávalói egy gáztepsihez:12,5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)12,5 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor4 db tojás (nagy)2 ek forró vízcsipet sóegy kisebb üveg sárgabaracklekvár
A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még kb. egy percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.Egy 37x32 cm-es gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk el rajta a masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre a piskótát. (én légkeverésnél 160 fokon, 13 percig sütöttem)A sütőből kivéve borítsuk a tésztát egy enyhén lisztezett sütőpapírra, majd húzzuk le róla a sütőpapírt, és a forró tésztát kenjük meg a lekvárral.(a forró tésztára kenjük rá a lekvárt, akkor jó szaftos lesz a piskóta)Ezután tekerjük fel, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk fel szép egyforma vékony szeletekre. (én kb. 1 cm-es szeletekre vágtam fel)

Joghurtos-gyümölcsös töltelék hozzávalói:4 db epres Danone joghurt (4x125 gramm)25 dkg mascarpone3 dl Hulala (v. habtejszín)15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz10 dkg szeder10-15 dkg áfonyaA keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a joghurtot, és a mascarponét, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.Ezután adjuk hozzá a joghurtos keverékhez, és szintén keverjük simára.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. Keverés közben adjuk hozzá a szedret és az áfonyát is.A tortaformát béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy az oldalát is befedje, majd helyezzük bele a piskótalapot.
Ezután rakjuk ki körbe a felszeletelt lekváros piskótatekerccsel, majd öntsük bele a joghurtos-gyümölcsös tölteléket.Ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint díszítsük a gyümölcsökkel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.