Spárgás-leveles pizza.

  • 2017.05.23.
  • 4

Nem kelt pizza tésztával készült, és nem is kerek, sőt még húsféleség sincs rajta, én mégis azt mondanám rá hogy pizza kicsit másképpen. A megszokott paradicsomos szósz helyett pl. sárgás-kapros-tejfölös kencével kentem meg a leveles tésztát, majd rápakoltam a spárgabimbót, a vékonyra szeletelt hónapos retket és paradicsomot, majd irány a sütő. A sütési idő vége felé pedig bőségesen megszórtam reszelt sajttal, majd készre sütöttem. Az íze pedig nagyon, de nagyon finom volt.
Hozzávalók:1 cs leveles tészta (Tante Fanny)1 cs zöld spárga2 db paradicsom3-4 db hónapos retek1 kisebb csokor kaporsóőrölt színes bors1,5 dl tejföl10 dkg reszelt sajt (pl. gouda) A spárga szárát hajlítsuk meg, majd törjük le a fás részét, de ne dobjuk ki.Ezután vágjuk le a bimbót, majd a szárrészt daraboljuk fel.Egy edénybe tegyük bele a spárgabimbókat, majd adjunk hozzá egy csipet sót, és egy csipet cukrot, majd pár perc alatt főzzük roppanósra. Ezután szedjük ki a főzővízből, öblítsük le hideg vízzel, és tegyük félre.A visszamaradt főzővízbe tegyük bele a feldarabolt szárrészt, és a letört fás részt, majd főzzük puhára.Ezután szűrjük le, majd szedjük ki a fás részt, és dobjuk ki, mert arra már nem lesz szükség.A puhára főtt szárhoz adjuk hozzá a tejfölt, a kissé összevágott kaprot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk össze.Az előnyújtott leveles tésztát csomagoljuk ki, majd körbe a szélét kicsit hajtsuk vissza. (azért kell kicsit visszahajtani, hogy sütés közben jobban megemelkedjen, és ne tudjon lefolyni a szósz)Ezután kanalazzuk rá a tejfölös-spárgás-kapros szószt, majd pakoljuk rá a vékonyra felszeletelt retket, a paradicsomot, és tegyük rá a félretett spárgabimbókat.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon 25-30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)A sütési idő vége felé vegyük ki a sütőből, majd szórjuk meg a reszelt sajttal, és tegyük vissza még pár percre, hogy a sajt ráolvadjon.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A ropogósra sült leveles tészta nagyon finom a kapros-spárgás-tejfölös szósszal, és a rápakolt zöldségekkel.