Zöldborsós-zabpelyhes lepény.

  • 2017.04.13.
  • 7

Ma zöldcsütörtök van, és ilyenkor nálunk általában spenót az ebéd már, ha éppen sikerül beszerezni. Idén sajnos mire észbe kaptam, már elfogyott a zöldségesnél a spenót, így változott a menü is. Ahhoz hogy az ebédünk zöld színű legyen, továbbra is ragaszkodtam, így a zöldborsóra esett a választásom. A borsót puhára főztem, fűszerekkel és laktóz mentes tejjel összeturmixoltam, majd zabpehellyel összekeverve kis lepénykéket sütöttem. A kisült lepényről ezek után elmondhatom, hogy nemcsak egészséges hozzávalókból készült, de a natúr joghurttal nagyon finom, és laktató volt. Hozzávalók:10 dkg zabpehely10 dkg zöldborsó1 kisebb vöröshagymakb. 1 cm-es darab gyömbér1 mk római kömény1 mk csili pehely1 ek koriander zöldsó (ízlés szerint)
2 dl laktózmentes tej (Riska) 1 ek olívaolajA zabpelyhet őröljük meg, hogy lisztes állagú legyen. (aprítóval, vagy kávé darálóval)A zöldborsót enyhén sós vízben főzzük pár percig, majd szűrjük le, és hűtsük ki.Ezután adjuk hozzá a feldarabolt vöröshagymát és gyömbért, a római köményt, a csili pelyhet, a koriander zöldet, ízlés szerint sót, és a tejet, majd turmixoljuk össze.Ezután adjuk hozzá a zabpehelylisztet, keverjük alaposan össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy felszívja a nedvességet. (egy sűrűbb masszát kell kapni)Egy teflonos palacsintasütőt spricceljünk meg olajjal, majd a masszából kanalazzunk bele kisebb halmokat, és kicsit simítsuk el a kanállal, hogy vékonyabb legyen.Ezután kisebb lángon, szép lassan süssük meg mind a két oldalát. Sütés közben egy szélesebb spatulával óvatosan nyúljunk alá, és egy határozott mozdulattal fordítsuk át. (én sütés közben kétszer is átfordítottam, hogy egyenletesen süljön)Tálaláskor a lepénykéket ízlés szerint natúr joghurttal, vagy tejföllel kínáljuk.