Somlói torta.

  • 2017.04.29.
  • 6

A somlói galuska az egyik kedvencem, és a somlói tortával ellentétben azért sokkal kevesebb időt kell rá szánni.... Viszont pl. ünnepi alkalomra a tortaformában készült somlóival sokkal nagyobb sikert érhetünk el. Mivel a hosszú hétvégének köszönhetően több idő jut sütkérezésre, így még nem késő, bátran hozzáfoghatunk a torta sütéséhez. Én egy éjszakát a hűtőben pihentettem, így a vaníliás krém kellően megdermedt, és az ízek is jól összeértek. A csokoládéöntetet pedig kb. fél órával a tálalás előtt csorgattam a tortára, majd a maradék öntettel, és tejszínhabbal kínáltam. Igaz ez a torta egy kalóriabomba, de nagyon, de nagyon finom.

Piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:10 dkg porcukor10 dkg liszt2 db tojás (nagy)2 ek forró vízA keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Diós piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:10 dkg porcukor7 dkg liszt3 dkg darált dió2 db tojás (nagy)2 ek forró vízA keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Kakaós piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:10 dkg porcukor8 dkg liszt2 dkg holland kakaó2 db tojás (nagy)2 ek forró víz
A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.Ezután szitáljuk hozzá a kakaóval összekevert lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Szirup hozzávalói:15 dkg kristálycukor2 dl víz1 citrom héja 0,5 dl rumEgy edénybe tegyük bele a cukrot, reszeljük hozzá a citromhéjat, öntsük fel a vízzel, és főzzük kb. 10 percig. (közben többször keverjük meg)Ezután vegyük le a tűzről a szirupot, majd keverjük hozzá a rumot, és hagyjuk teljesen kihűlni.Vaníliás krém hozzávalói:2 cs vaníliás pudingpor15 dkg porcukor 2 cs vaníliás cukor2 db tojássárga8 dl tejA porcukrot keverjük simára a tojássárgákkal, majd állandó keverés mellett csorgassunk hozzá egy kevés tejet.Ezután adjuk hozzá a vaníliás pudingport, és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára, csomómentesre.A maradék tejhez állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingos keveréket, majd kevergetve addig főzzük még besűrűsödik. Ezután kevergetve hűtsük langyosra.Szórás hozzávalói:10 dkg mazsola15-20 dkg pörkölt, apróra vágott dióA diót terítsük el egy tepsiben, majd a sütőben pár perc alatt pörköljük meg. (arra figyeljünk, nehogy megégjen, pár perc elég neki)Ezután ízlés szerint késsel, vagy késes aprítóval, vágjuk apró darabokra.Csokoládéöntet hozzávalói:20 dkg csokoládé (70%-os)3 dkg holland kakaó