Rebarbarás-túrós szelet.

  • 2017.04.30.
  • 7

A Vidék íze receptújságban találtam rá a rebarbarás-túrós kockára, melyet kissé a saját ízlésemre formálva sütöttem meg. A sütemény alapja a jól bevált, és omlós linzertészta, melyet sűrűn segítségül hívok, ha túrós süteményt sütök. A tölteléken is változtattam, és a sütemény tetejét mandula helyett apró diódarabokkal szórtam meg. Persze ezek a változtatások nem rontottak a sütemény ízén, sőt.... Az omlós tészta, a könnyű túrós töltelékkel, a kissé savanykás rebarbarával, és a tetején ropogósra pörkölődött dióval nagy finom.
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:25 dkg liszt (Nagyi titka)10 dk sertés zsír (v. vaj)7 dkg porcukor1 db tojás (nagy)1/4 cs sütőporcsipet sóA lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a hideg zsírt (v. vajat) és kezdjük el összemorzsolni.Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor egy pici hideg vizet adhatunk hozzá)Ezután egy enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át a tepsibe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 perc alatt világos zsemleszínűre.Ezután vegyük ki a sütőből, és a tepsiben hagyjuk hűlni.
Rebarbarás-túrós töltelék hozzávalói:25 dkg túró2 dl Hulala (v. habtejszín)20 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1,5 vaníliás pudingpor4 db tojás (nagy)1 ek kristálycukor50 dkg feldarabolt rebarbara2 marék dióA diót tördeljük apróbb darabokra, és tegyük félre.A rebarbara külső részét húzzuk le, majd daraboljuk fel, szórjuk meg egy-két evőkanál cukorral, keverjük össze, majd tegyük félre.A porcukorhoz adjuk hozzá a túrót, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, és keverjük alaposan össze. Ezután keverjük hozzá a pudingport, és a tejszínt is.A tojások fehérjét a kristálycukorral verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a túrós keverékhez.Ezután az elősütött tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd szórjuk meg az előzőleg alaposan lecsepegtetett rebarbarával.Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 45 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, szórjuk meg az apró diódarabokkal, majd tegyük vissza még kb. 10 percre a sütőbe, hogy a dió megpörkölődjön. (én légkeverésnél 160 fokon 40, majd még 10 percig sütöttem)Ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.