Narancskrémes-marcipános répatorta.

  • 2017.04.11.
  • 1

Az utóbbi években egyik kedvencünk lett a répatorta, így a húsvéti ünnepekre a többi sütemény mellett répatorta is kerül az asztalra. A különböző répatortáknak pedig se szeri, se száma, így kedvünkre válogathatunk a receptek között, vagy éppen megsüthetjük a saját magunk által összeállított recept alapján. Én pl. minden évben új recept alapján sütöm meg, de eddig még mindegyik nagyon finomra sikerült. A sárgarépa mellett kerül a tortába pl. narancs, dió, többféle fűszer, így a tészta jó szaftos, és ízletes. A kihűlt tortát végül narancs ízű krémmel vontam be, a díszítésnél pedig nem spóroltam a marcipánnal sem, melyet ételfestékkel színeztem meg, de szerintem ennyi megengedhető. Persze ha, valaki mégis az ételfesték hallatán felszisszenne, kérem kíméljen meg a hozzászólásától, mert egyáltalán nem érdekel!!!!
(további húsvéti receptek a linkre kattintva találhatóak)Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:25 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)1,5 dl étolaj20 dkg barnacukor (por)2 cs vaníliás cukor10 dkg darált dió1 cs sütőpor1 narancs reszelt héja és leve1 mk őrölt fahéj1/2 mk őrölt gyömbércsipet őrölt szerecsendió (el is hagyható)csipet só3 db tojás (nagy)20 dkg reszelt sárgarépaA lisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, a fűszerekkel, és reszeljük hozzá a narancshéjat.A barnacukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra.Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olajat, majd a narancslevet is.
Ezután állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá a lisztes keveréket, végül pedig a reszelt sárgarépát, majd keverjük még pár percig.A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 55-60 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük) (én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.Narancskrém
hozzávalói:25 dkg mascarpone15 dkg vaj20 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1 narancs reszelt héja és leveA porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a felkockázott puha vajat, majd keverjük simára.Ezután adjuk hozzá a mascarponét, a reszelt narancshéjat és narancslevet, majd keverjük jó simára a krémet.A tejesen kihűlt tortát egy éles késsel vízszintesen vágjuk ketté, majd kenjük meg az alsó tortalapot a narancskrémnek több mint a felével.Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le, majd a tetejét vékony kenjük meg krémmel. A maradék krémmel pedig vonjuk be körbe a tortát.Marcipán díszítés hozzávalói:20 dkg marcipán a tetejére20 dkg marcipán + zöld ételszínező10 dkg marcipán + sárga ételszínező10 dkg marcipán + piros ételszínezőEgy sütőpapírt (v. szilikonos lapot) alaposan szórjunk meg porcukorral, majd 20 dkg marcipánt nyújtsunk ki torta méretűre.
Ezután helyezzük a torta tetejére, és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le.20 dkg marcipánt gyúrjunk össze ízlés szerint zöld színű ételfestékkel, majd tegyük be kb. fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. (hidegen könnyebben tudjuk majd kinyomni a fokhagymapréssel)Ezután fokhagymaprés segítségével nyomjuk a tortán lévő marcipánréteg tetejére úgy, hogy mindenhol befedje.10-10 dkg marcipánt színezzünk pirosra és sárgára, majd formázzunk kisebb tojásokat, és szintén helyezzük a tortára. Végül szórjuk meg apró, színes cukorvirágokkal.Az elkészült tortát helyezzük pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek.Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.