Húsvéti kakaós-vaníliás fonott kalács.

  • 2017.03.31.
  • 1

Közeleg a húsvét, így kitört rajtam a kalácssütési őrület. Igen, bátran mondhatom őrületnek, mert ugyan ezzel a kaláccsal kezdődött, de több is követi. Nemrégiben Terike (Szánter blog) feltett egy videót a blogjába, melyben pontosan bemutatja a "láncszemfonás"-t. Mivel a kézügyességem elhagyott, vagyis soha nem is volt, így aztán igazán szépen még a videó segítségével sem sikerült megfonnom a kalácstésztát, viszont igen nagy segítségemre volt. Az elején kicsit szorosabbra kellett volna fonni, akkor talán mutatósabbra sikerül, de mivel nem szépségversenyre szerettem volna benevezni........ A megsült kalács tésztája nagyon könnyű, foszlós, és az íze is nagyon finom. A húsvéti asztalra mindenkinek csakis ajánlani tudom, és ha éppen a fonással kapcsolatban segítség kellene, a receptben lévő linkre kattintva Terikénél videó formájában megtekinthető.
Hozzávalók a kakaós tésztához:25 dkg liszt1 ek holland kakaó1 dl tejszín (habtejszín)1 dl tej1,5 ek porcukor1,2 dkg élesztő (friss)1 tk kristálycukor 1 kisebb tojássárgacsipet sóA langyos tejhez keverjük hozzá a kristálycukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.A tojássárgát keverjük simára a porcukorral és a tejszínnel, majd öntsük bele a keverőtálba.
Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és nagyjából keverjük össze. A lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba.Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára.Amikor a tészta megkelt borítsuk ki egy szilikonlapra, osszuk el két egyenlő részre, majd mindegyikből sodorjuk kb. 25 cm hosszú tésztarudat.Ezután fonjuk össze a két tésztát, majd tegyük félre, míg előkészítjük a vaníliás tésztát is. (videó formájában segítséget találunk a fonáshoz Terikénél, a linkre kattintva)Vaníliás tészta hozzávalói:25 dkg liszt1 dl tejszín (habtejszín)1 dl tej1,5 ek porcukor1,2 dkg élesztő (friss)1 tk kristálycukor 1 kisebb tojássárgacsipet sóA langyos tejhez keverjük hozzá a kristálycukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.A tojássárgát keverjük simára a porcukorral és a tejszínnel, majd öntsük bele a keverőtálba.
Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és nagyjából keverjük össze. A lisztet keverjük össze a vaníliás cukorral, majd szitáljuk bele a keverőtálba.Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára.Amikor a tészta megkelt borítsuk ki egy szilikonlapra, osszuk el két egyenlő részre, majd mindegyikből sodorjuk kb. 25 cm hosszú tésztarudat. (videó formájában segítséget találunk a fonáshoz Terikénél, a linkre kattintva)Ezután fonjuk össze a kakaós és vaníliás fonatokat, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig.Az újrakelesztett tésztát azután kenjük le felvert egész tojással, mielőtt betennénk a sütőbe.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre. A sütési idő felénél takarjuk le a kalácsot alufóliával, nehogy nagyon megbarnuljon, megégjen sütés közben a teteje. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot, majd úgy kínáljuk a húsvéti asztalon.