Gyömbéres-kókuszos vöröslencse leves.

  • 2017.03.30.
  • 8

Ezt a finom levest ugyan nem most főztem, de mindazok akik megvásárolták a "Küldd el a Recepted" márciusi számát, már találkozhattak vele, mert ott megjelent a Gizi-receptjei rovatban. A vöröslencse, a kókusztej, és a friss gyömbér nagyon jól összeillettek ebben az egyszerű levesben. A leves már magában elkanalazgatva is nagyon finom, de ropogósra sütött baconnel még fokozhatjuk is ezt az ízvilágot. Hozzávalók:15 dkg vöröslencse1 ek reszelt gyömbér1 db vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma1 tk kurkumasó 0,5 l zöldségleves-alaplé4 dl kókusztej (konzerv)1 ek olívaolaj A lencsét mossuk át, majd alaposan csepegtessük le. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra.Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.Amikor már kellően üveges, először adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a lecsepegtetett lencsét, és a reszelt gyömbért
is.
Ezután szórjuk meg a kurkumával, keverjük össze, majd öntsük fel az alaplével és főzzük félpuhára a lencsét.
Amikor a lencse félpuhára főtt, öntsük hozzá a kókusztejet, ízlés szerint szórjuk meg egy csipet sóval, majd pár perc alatt, főzzük készre a levest. (arra azért vigyázzunk nehogy túlfőzzük, és a lencse teljesen szétfőljön)Közben ízlés szerint süssünk szép pirosra, ropogósra pár szelet sonkát, vagy bacont, majd azzal tálaljuk a levest.Tálaláskor merjük tányérba a levest, majd ízlés szerint az egyben hagyott, vagy éppen apróra tördelt ropogós sonkadarabokkal (v. baconnel) kínáljuk.