Citromkrémes palacsintatorta.

  • 2017.02.19.
  • 4

Nincs vasárnap sütemény nélkül, így aztán eldöntöttem hogy sütök pár darab palacsintát. (mert ugye a palacsinta is sütemény, vagy mégsem :) ) Szóval hozzákezdtem a palacsintasütéshez, és a végén egy palacsintatorta sült ki belőle. A vékony palacsintákat citromkrémmel megkenve, tortaformába rétegeztem, majd húsz percre betoltam a sütőbe, hogy kissé összesüljön. Ezután már csak azt kellett türelmesen kivárni, hogy kihűljön, és szépen feltudjam szeletelni. Tálaláskor tejszínhabot kínáltam mellé, mely nagyon jól illett a finom citromos ízű palacsintához.
Hozzávalók kb. 20 db palacsintához:25-30 dkg liszt 3 db tojás2 tk cukorcsipet só2 dl tej1 ek olaj2-3 dl szénsavas ásványvízkell még pár evőkanál olaj a sütéshez
Egy tálba üssük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a cukrot, a csipet sót, a fele mennyiségű ásványvizet, és a tejet, majd kézi habverővel keverjük össze.Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd keverjük csomómentesre. Keverés közben adjunk hozzá egy evőkanálnyi olajat, és ha szükséges még annyi ásványvizet, hogy egy ne túl sűrű palacsintatésztát kapjunk.Ezután kiolajozott palacsintasütőbe, süssünk vékonyabb palacsintákat, majd hagyjuk kihűlni, mielőtt a citromkrémmel a tortaformába rétegeznénk.
Citromkrém hozzávalói:2 db citrom leve és reszelt héja20 dkg vaj25 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor 4 db tojássárga (nagy)A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat, és a puha vajat, majd keverjük habosra.Ezután facsarjuk hozzá a citromlevet, és szintén keverjük alaposan össze, hogy egy sima állagú krémet kapjunk.Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzünk bele egy palacsintát.Ezután vékonyan kenjük le a citromkrémmel, és helyezzük rá a következő palacsintát, majd felváltva addig rétegezzük, még elfogynak a hozzávalók. (én 24 cm-es tortaformába tettem, mert ekkora méretű palacsintákat sütöttem) A tetejére kerülő utolsó palacsintát már ne kenjük le.Amikor végeztünk a rétegezéssel, egy sütőpapírral takarjuk le a tortaformát, hogy sütés közben ne száradjon ki, és ne égjen meg a tetején lévő palacsinta.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)Ezután vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk teljesen kihűlni.Tálalás előtt vegyük ki a palacsintatortát a formából, majd helyezzük tálcára, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és díszítsük tejszínhabbal. Ezután szeleteljük fel, majd külön tálkában tegyük mellé a tejszínhabot, és úgy kínáljuk.