Almás sütőtök-krémleves.

  • 2017.02.22.
  • 1

Az alma-krémlevest és a sütőtök-krémlevest külön, külön is szeretem, de gondoltam most a kettőből egy levest készítek. Mivel mindkettőt még megfizethető áron tudjuk megvásárolni, a mostanában egekig szökő gyümölcs és zöldség árak mellett. A karamellizált cukros hagymához először a sütőtököt adtam hozzá, majd fűszeres almalében főztem félpuhára. Ezután belekerült az alma is, majd amikor puhára főtt, tejszínnel összeturmixoltam. Tálaláskor a selymesen krémes levest karamellizált almával tálaltam, és mondhatom nagyon finom volt így együtt.
Hozzávalók:2 db édes alma50 dkg felkockázott sütőtök1 kisebb lilahagyma5 dkg vaj1 ek olívaolaj2-3 ek barna cukorcsipet sócsipet őrölt színes bors 1 mk őrölt fahéj2 dl habtejszín 5-6 dl almaléAz almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és vágjuk fel apró kockákra. A sütőtököt szintén vágjuk fel apró kockákra.A lilahagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.A vajat és az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután szórjuk meg a barna cukorral, és kevergetve karamellizáljuk még pár pillanatig, majd adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt.
Szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, egy csipet sóval, színes borssal, keverjük össze, és öntsük fel az almalével, majd főzzük félpuhára.Amikor a sütőtök már félpuhára főtt, adjuk hozzá a felkockázott almát, ha szükséges ízesítsünk utána, majd főzzük puhára.Ezután turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett
melegítsük egy kicsit össze a levest, de főzni már nem kell. Karamellizált alma hozzávalói:2-3 db édes alma2-3 ek barna cukor1 cs vaníliás cukor1 mk őrölt fahéj1 dl almaléAz almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és ízlés szerint kockázzuk fel.A cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, karaellizáljuk pár pillanatig.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze, és öntsük fel az almalével.Ezután fedjük le a serpenyőt, és pár perc alatt pároljuk puhára az almát, majd vegyük le a fedőt, és addig karamellizáljuk, még a leve szinte teljesen elpárolog.
Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd kanalazzuk rá a karamellizált almát, és úgy kínáljuk.