Mozart torta.

  • 2016.12.11.
  • 0

Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, és már csak két hét van hátra a karácsonyi ünnepekig. Lassan megkezdődik a mézesek, aprósütemények sütögetése, a krémes sütemény receptek szép sorban várakoznak hogy sorra kerüljenek, és szépen kezd összeállni az ünnepi menü is, igaz az még nálam szinte naponta változik..... Erre a hétvégére pedig egy igen egyszerű tortát sütöttem, melynek az alapötletét a Mozart bonbon adta. A nagyon csokoládés tésztát mogyorókrémmel kentem meg, majd a tetejére zöld színű marcipán került, melyre olvasztott csokoládét csorgattam. Mondhatom a végeredmény pedig a bonbonhoz hasonlóan nagyon, de nagyon finom. Mivel egy egyszerű kevert tészta melyet egyszerűen és gyorsan megsüthetünk, és a mogyorókrémmel való megkenés és a marcipánnal való bevonás sem vesz sok időt igénybe, így a karácsonyi ünnepekre bátran merem ajánlani
mindenkinek.Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt várakozással teli időszakot kívánok!Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:8 dkg liszt4 dkg holland kakaó1 tk sütőpor10 dkg kristálycukor2 cs vaníliás cukor5 dkg étcsokoládé (reszelt) 3 dkg vaj (olvasztott)5 db tojás (nagy)csipet sóA lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, és a kakaóval, majd szitáljuk át. Ezután reszeljük hozzá a csokoládét.A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá kanalanként a kristálycukrot.Amikor már kemény a hab, szintén állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját.
Ezután csorgassuk hozzá az olvasztott, és kihűtött vajat, majd állandókeverés mellett, kanalazzuk hozzá a lisztes-kakaós-csokoládés.... keveréket, és keverjük jó simára.A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) majd egyenletesen öntsük bele a masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Amikor a torta teljesen kihűlt vágjuk el két egyforma lappá, majd töltsük, és vonjuk be.Töltelék és bevonó hozzávalói:20-25 dkg mogyorókrém20 dkg marcipán1/2 tubus zöld színű ételszínezék
Az alsó tésztalapot kenjük meg ízlés szerint mogyorókrémmel, majd helyezzük rá a másik tésztalapot és azt is kenjük le vékonyan.A marcipánt gyúrjuk alaposan össze a zöld színű ételszínezővel, majd porcukorral megszórt sütőpapíron nyújtsuk ki torta méretűre. (készen is vásárolhatunk zöld színű marcipánt, akkor csak kicsit gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki torta méretűre)Ezután a kinyújtott marcipánt óvatosan helyezzük rá a torta tetejére, majd ízlés szerint csorgassuk meg olvasztott csokoládéval.
Hagyjuk pár órát állni, hogy a csokoládé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.Pár napig hűvös helyen, vagy hűtőben eltartható, sőt...... az ízek még jobban összeérnek.