Mákos guba torta.

  • 2016.12.29.
  • 8

A szilveszterkor, és az új év első napján nálunk elmaradhatatlanok a lencséből készült ételek, legfőképpen lencseleves, és a mákos guba, nudli. Az előző évek hagyományaival szakítva a mákos gubát, vagy éppen mákos nudlit felváltja a mákos guba torta. A torta szintén kifliből készül, melyet vaníliás tejjel öntöttem le, majd megszórtam mákkal, mazsolával, reszelt citromhéjjal.... megkentem vastagon lekvárral, majd így került a sütőbe. Miután teljesen kihűlt, rákerült a vaníliás krém, végül pedig a tejszínhab korona. Mondhatom igen nagy sikere volt, pikk-pakk elfogyott, így gondolom melyet szilveszterre készítek majd, szintén sikere lesz és szeretni fogják a vendégeim.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:8 db kifli (szikkadt)1 l tej3 db tojássárga15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor10 dkg vaj15 dkg darált mák10 dkg mazsola1 citrom reszelt héja1 mk őrölt fahéj3-4 ek sárgabaracklekvár A kiflit érdemes előző nap megvásárolni, hogy egy kicsit megszikkadjon (kiszáradjon), majd mielőtt felhasználnánk vékonyan karikázzuk fel.
A tejhez adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük össze.A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett csorgassuk a tejhez. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy egy kicsit sűrűbb legyen.
A felkarikázott kiflire szórjuk rá a darált mákot, az őrölt fahéjat, adjuk hozzá a mazsolát, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze.Ezután öntsük rá a felfőzött tejet, óvatosan forgassuk össze, és hagyjuk pár percig állni, hogy a kifli felszívja a folyadékot.A tortaformát zsírozzuk ki, és szórjuk meg zsemlemorzsával, majd öntsük bele a mákos kiflit. Ezután kanalazzuk rá a lekvárt, majd egyenletesen kenjük el a kifli tetején. (a formát sütőpapírral is kibélelhetjük)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 percig. (arra figyeljünk nehogy nagyon kiszáradjon)A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd helyezzük rá egy tálcára.
Vaníliás krém hozzávalói:15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor2,5 dl tej1 cs vaníliás pudingpor20 dkg vaj2 db tojássárgaA vajat keverjük simára a fele mennyiségű porcukorral.A tojássárgát keverjük simára a maradék porcukorral, a vaníliás cukorral, és a pudingporral.
Ezután keverjük hozzá a tejet, majd állandó kevergetés mellett pár perc alatt, főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen. (én kevergetve hűtöttem ki, így szép sima krémet kaptam)Amikor a puding teljesen kihűlt, apránként keverjük hozzá a cukros-vajhoz, hogy egy könnyű, sima krémet kapjunk.
A teljesen kihűlt torta tetejére egyenletesen kenjük rá a krémet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.2-3 dl Hulalát (v. habtejszínt) verjünk fel kemény habbá, majd ízlés szerint díszítsük ki a tortát. (én csak simán rákanalaztam a habot, majd megszórtam egy kevés előzőleg megpörkölt egész mákkal)Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.