Karamellás linzer.

  • 2016.12.08.
  • 3

Az idei karácsony előtti sütkérezésnél nálam a linzertészta kapja a főszerepet. A napokban készült már hagyományos linzer, marcipános linzer, mogyorós-linzer tésztával Isler, és most egy különösen finom, karamellás linzeren volt a sor. Mivel most sütöttem először, kicsit aggódtam hogy a tészta hogy viselkedik majd, de szerencsére gond nélkül sikerült kinyújtani, könnyen tudtam vele bánni. A kisült omlós linzer a karamellel pedig különösen finom, melyet egy finom gyümölcslekvárral összeragasztva még fokozhatunk is. Én a minap egy kedves olvasómtól Ágitól kaptam egy ajándékcsomagot, melyben saját készítésű lekvárjai voltak. Mondhatom egyik finomabb volt mint a másik, így természetesen a linzert is különböző lekvárokkal ragasztottam össze. Ági ajándékcsomagjáról, és a webáruházában megvásárolható különleges lekvárjairól a itt olvashattok bővebben.
Tészta hozzávalói kb. 40 db darabhoz:55 dkg lisz35 dkg vaj2 dl Hulala (v habtejszín)18 dkg barna cukor2 cs vaníliás cukorcsipet só A karamell készítésével kell kezdeni.A barna cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd hagyjuk felolvadni, és világos színűre karamellizálódni. (én közben kicsit megrázogattam, megkevertem, nehogy megégjen)Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és addig keverjük még teljesen sima lesz a karamell. (én közben többször levettem pár pillanatra a tűzről, nehogy megégjen)Amikor már teljesen sima, és sűrű lesz a karamell, vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük ki.
A lisztet keverjük össze a sóval, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a kihűlt karamellt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután osszuk el a tésztát háromfelé, majd csomagoljuk fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább egy órára. (én azért osztottam el a tésztát, mert így könnyebb lesz majd dolgozni vele)A hűtőből kivett tésztát egy kicsit dolgozzuk át, hogy a kezünk melegétől kicsit meglágyuljon, és könnyen nyújtható legyen.Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti kiszúróval, szúrjuk ki a tésztát.Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a kiszúrt tésztát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt lekvárral összeragasztanánk.
A teljesen kihűlt linzert ízlés szerint fogyaszthatjuk rögtön, de lekvárral össze is ragaszthatjuk.Én egy kedves olvasómtól kaptam ajándékba finom, házi készítésű lekvárokat, így azzal ragasztottam össze a kihűlt linzert.Ági finom lekvárjai a Lekvártár-ban megvásárolhatóak, ha éppen nincs otthon saját készítésű lekvár.Tálalás előtt az összeragasztott linzert ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. A tészta a karamelltől különösen finom ízt kap, melyhez nagyon jól illik a gyümölcslekvár. Ünnepek előtt a linzert akár 1-2 héttel is megsüthetjük, majd összeragasztani ráérünk tálalás előtt.