Elefántkönnycsepp.

  • 2016.12.05.
  • 4

A krémes sütemények kedvelőinek ajánlanám pl. a karácsonyi ünnepekre ezt a finom süteményt. Én már hosszú ideje készülök megsütni, mert az ismerőseim közül többen is dicsérték. Ízre valóban nagyon finom, jó krémes, éppen ahogy mi szeretjük, de azért egy szépségversenyre nem nevezném be. Lehet kicsit kisebb tepsiben kellett volna sütni a tésztát, és akkor formásabb lett volna a piskótatekercs, de azért így is elfogyott mind az utolsó morzsáig. A tészta egy egyszerű kakaós piskóta, melyet akár már előző nap is megsüthetünk, majd hagyjuk a sütőpapírba betekerve a megtöltésig, hogy a tészta ne száradjon ki. Ezzel is előredolgozhatunk, az ünnep előtti nagy rohamban. Tészta hozzávalói 37x33 cm-es gáztepsihez:12 dkg liszt1 ek kakaó (kb. 1 dkg)4 db tojás (nagy)12,5 dkg porcukor1 cs vaníliás cukor2 ek forró vízAz egész tojásokat üssük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd keverjük pár percig.Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig, hogy jó habos legyen.Ezután szitáljuk hozzá a kakaóval összekevert lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk rá a masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)A sütőből kivéve, fordítsuk rá a tésztát egy liszttel enyhén megszórt sütőpapírra, majd a felülre kerülő sütőpapírt óvatosan húzzuk le a tésztáról.
Ezután takarjuk le egy nedves konyharuhával, majd amikor már csak langyos a tészta, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapír segítségével tekerjük fel.A tésztát hagyjuk betekerve, és így hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.
Krém hozzávalói:1 cs vaníliás pudingpor2,5 dl tej25 dkg Rama margarin15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor1/2 ek kakaókell még 2 db érettebb banán
A felkockázott margarinhoz adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra.A pudingport keverjük simára a tejjel, majd állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Ezután szintén kevergetve hűtsük ki teljesen. (ha kevergetve hűtsük ki, akkor szép sima krémet kapunk majd)A kihűlt pudingot ezután állandó keverés mellett, apránként adagoljuk hozzá az előzőleg habosra kevert krémhez, majd szintén keverjük jó habosra.Ezután osszuk kétfelé a krémet, majd az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaót, és keverjük simára.A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki, majd először kenjük rá a fehér krémet, majd a kakaós krémet is.Ezután helyezzük rá a banánt, majd óvatosan tekerjük fel, és helyezzük egy tálcára. Csokoládé bevonó hozzávalói:12,5 dkg csokoládé1 dl habtejszínA tejszínt melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és keverjük simára.Ezután vonjuk be vele a megtöltött piskótatekercset, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém, és a csokoládé teljesen megdermedjen.Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.