Rántott kacsamáj sajtos-zöldfűszeres bundában.

  • 2016.11.15.
  • 7

Ritkán sikerül szép kacsamájat beszerezni, így megörültem amikor megláttam a hentesnél. Vettem is egy ebédre valót, majd sajtos-zöldfűszeres sűrű palacsintatésztába alaposan beleforgattam, és bő olajba rántottam ki. Ameddig a máj sült, a krumpli is szép pirosra sült. A hasábokra vágott krumplit szintén bő olajban sütöttem meg. (a krumplit mindenképpen hideg olajba tegyük bele, és úgy kezdjük el sütni) Ritkán sütök bő olajban, de ez az ebéd bizony így készült, és állítom, hogy sem a kacsamáj, sem pedig a sült krumpli nem tocsogott az olajban. Tálaláskor ízlés szerint salátát, savanyúságot, vagy éppen meggy befőttet kínáljunk hozzá.
Hozzávalók:6 db kacsamájsóőrölt fehér borsZöldfűszeres
palacsintatészta hozzávalói:2 db tojás1,5 dl tejliszt (amennyit felvesz)5 dkg reszelt sajt sókisebb csokor petrezselyemzöldkisebb csokor snidlingbő olaj a sütéshez A májat enyhén sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal.A tojást keverjük simára a tejjel, az apróra vágott zöldfűszerekkel, a reszelt sajttat, sóval, és annyi liszttel hogy egy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk.
A májat először forgassuk bele lisztbe, majd a simára kevert, fűszeres palacsintatésztába, és óvatosan helyezzük bele az előzőleg felforrósított olajba.Ezután egy fedővel fedjük le a serpenyőt, majd mérsékeljük a lángot, és süssük a máj mindkét oldalát szép pirosra.Sült krumpli hozzávalói:6-7 nagyobb sütnivaló krumpli (pl. sárga)bőséges mennyiségű étolajsóA krumpli pucoljuk meg, vágjuk fel ízlés szerinti hasábokra, majd töröljük szárazra mielőtt felöntenénk az olajjal.Ezután tegyük bele a serpenyőbe, és öntsük fel annyi HIDEG olajjal, hogy bőven ellepje, majd kezdjük el sütni. (mindenképpen hideg legyen az olaj)Sütés közben keverjük át egyszer óvatosan, majd hagyjuk szép pirosra sülni. (óvatosan keverjük át, hogy a krumpli ne törjön)Amikor szép pirosra sült, szedjük ki egy szűrőkanállal, alaposan csepegtessük le, majd ízlés szerint szórjuk meg sóval. (sózás után rögtön tálaljuk, mert különben a sótól elveszti a ropogóságát)Tálaláskor halmozzuk a sült krumplit a tányérra, helyezzük rá a rántott kacsamájat, majd ízlés szerint salátával, savanyúsággal, befőttel kínáljuk.