Libanyak zöldséges-májas töltelékkel, krumplisalátával.

  • 2016.11.09.
  • 3

Márton napra készülődvén, a liba minden porcikáját szeretném felhasználni, így a nyakáról lefejtett bőr is megtöltésre került. Először egy zsemlés-májas töltelékre gondoltam, végül aztán úgy döntöttem, hogy a libamáj felhasználásával, valamint némi bacon hozzáadásával, egy zöldséges tölteléket készítek. Kicsit azért izgultam, hogy majd milyen is lesz, és feltudom-e majd szépen szeletelni, de mint kiderült, feleslegesen izgultam. A pirosra sült vékony bőr összefogta a tölteléket, így hidegen szépen tudtam szeletelni, az íze pedig nagyon finom volt. Köretnek pedig egy egyszerű krumplisalátát készítettem, mely nagyon jól illett hozzá. Tálalhatjuk pl. előételként, de főételként is megállja a helyét.
Hozzávalók:1 db libanyak bőre1 db libamáj (házi liba mája)10 dkg bacon20 dkg mexikói zöldségkeveréksóőrölt színes borsmajoranna 3-4 ek libazsír

A zöldségkeveréket enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen.A bacont és a libamájat vágjuk fel kisebb kockára.A felkockázott bacont süssük pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból és hűtsük ki.A visszamaradt zsiradékba kezdjük el sütni a felkockázott libamájat, közben sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg majorannával. Ezután szintén hűtsük ki.Ezután a zöldségkeverékhez adjuk hozzá a pirosra sült bacont és a libamájat, majd keverjük össze. Ha szükséges még sózzuk és borsozzuk.A libanyak bőr egyik végét szorosan kössük be, majd töltsük meg a zöldséges töltelékkel. Ezután szintén szorosan kössük be a végét. (jól nyomkodjuk bele a tölteléket, hogy minél tömörebb legyen)Egy kisebb tepsibe kanalazzuk bele a felolvasztott libazsírt, majd helyezzük bele a megtöltött libanyakat.Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. Sütés közben többször fordítsuk át, hogy minden oldala szép pirosra süljön.A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön és feltudjuk majd szeletelni. (szeletelésnél éles kést használjunk, mert különben szétesnek a szeletek)Krumplisaláta hozzávalói:50 dkg krumpli (pl. sárga)2 dl tejföl4-5 ek majonézcsipet sócukor (ízlés szerint)csipet őrölt fehér borsA krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni. (figyeljünk nehogy a krumplit túlfőzzük!!)A tejfölhöz adjuk hozzá a majonézt, egy csipet sót és borsot, ízlés szerint cukrot, majd keverjük simára.Amikor a krumpli teljesen kihűlt, öntsük rá a tartármártást, majd óvatosan keverjük, forgassuk össze. Ezután hagyjuk 1-2 órát állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.Tálaláskor helyezzük tányérra a felszeletelt libanyakat, majd kanalazzuk mellé a krumplisalátát és úgy kínáljuk.