Betyárpecsenye hagymás-tört krumplival.

  • 2016.10.08.
  • 8

A betyárpecsenye az egyik kedvencünk, a szép nagy, csontos tarjaszeletek pedig éppen alkalmasak ennek a szaftos húsnak az elkészítésére. A hússzeleteket érdemes sütés előtt befűszerezni, majd állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják. Ezután nincs más dolgunk mint fehér borban puhára párolni, majd szép pirosra sütni. Ameddig a hús sül, bőven elkészül a másik nagy kedvencem a hagymás-tört krumpli. Emlékszem az édesanyám igen sokszor készítette húsok mellé, és én már akkor is nagyon szerettem. Ehhez a szaftos húshoz pedig remekül illik köretnek. Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk mellé pl. csemege uborkát, vegyes savanyúságot, salátát......Hozzávalók a húshoz:4 szelet sertéstarja (csonttal)4 gerezd fokhagymasó (ízlés szerint)őrölt bors (ízlés szerint)1-2 késhegynyi pirospaprika (el is hagyható)2 dl fehér bor5 dkg zsírA hússzeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés pirospaprikával, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják.Egy serpenyőbe hevítsük fel a zsírt, majd óvatosan helyezzük bele a hússzeleteket, és pár perc alatt süssük pirosra mindkét oldalát.Ezután szórjuk meg a vékonyra felszeletelt fokhagymával, majd öntsük fel a borral, és résnyire lefedve pároljuk puhára. (közben ha szükséges, pótoljuk a folyadékot egy kevés vízzel)Amikor a hús már kellően megpuhult, vegyük le a fedőt, majd süssük zsírjára.
Hagymás-tört krumpli hozzávalói:kb. 1 kg krumpli1 db vöröshagyma5 dkg zsír1 tk pirospaprikasó (ízlés szerint)A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.A zsírt hevítsük fel egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát, és pirítsuk világos zsemleszínűre.
Ezután vegyük le a tűzről, szórjuk meg a pirospaprikával, és keverjük alaposan össze.Ezután adjuk hozzá a leszűrt, forró krumplit, ízlés szerint szórjuk meg sóval, majd keverjük össze úgy, hogy közben a krumpli kissé összetörjön.
Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeletet, majd kanalazzuk mellé a hagymás-tört krumplit, és ízlés szerint csemege uborkával, savanyúsággal, salátával....... kínáljuk.