Karalábé-krémleves kakukkfüves húsgombóccal.

  • 2016.09.28.
  • 2

Egyszerű karalábélevesnek indult, aztán meglátva a kertben a kaprot, majd kicsit újragondolva, citrommal és fűszerekkel ízesítve, egy krémleves kerekedett ki belőle. Magában a krémlevest is elkanalazhatjuk, de kár lenne kihagyni belőle a húsgombócot. Mivel a zsenge karalábéból készült levest nem kell hosszasan főzni, és a húsgombóc is bőven elkészül az alatt az idő alatt, így bő egy óra múlva, már tálalhatjuk is az ebédet, vagy éppen vacsorát. Hozzávalók a krémleveshez:1db
nagy karalábé (v. 2 kisebb)1 db vöröshagyma1 db citrom1 csokor kapor1-1,5 dl főzőtejszínsóőrölt fehér bors2 tk ételízesítő 1 ek olaj1/2 ek vajkb. 5 dl víz A karalábét hámozzuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A citrom héját vágjuk le vékonyan, hogy a fehér része ne maradjon rajta. A levét facsarjuk ki. A kaprot vágjuk fel apróra.Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.Ezután adjuk hozzá a felkockázott karalábét, és együtt pirítsuk pár percig, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, adjuk hozzá a citromhéjat, a citromlevet, az apróra vágott kaprot, és keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.Amikor a karalábé puhára főt, szedjük ki a citromhéjat. Ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt és botmixerrel pépesítsük.Kakukkfüves-húsgombóc hozzávalói:30 dkg darált hús1 kisebb vöröshagyma3-4 ág kakukkfű (lecsipkedve a száráról)sóőrölt bors1,5 dl olaj a sütéshezA vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kakukkfüvet csipkedjük le a száráról, majd szintén vágjuk fel apróra.Ezután adjuk hozzá a darált húshoz az apróra vágott vöröshagymát és a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és gyúrjuk alaposan össze , majd formázzunk diónyi gombócokat.Az olajat hevítsük fel, majd óvatosan helyezzük bele a húsgombócokat, és szép lassan süssük aranybarnára. (sütés közben többször forgassuk át, hogy egyenletesen süljön)Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, ízlés szerint tegyünk bele a sült húsgombócból, szórjuk meg apróra vágott kaporral, majd úgy kínáljuk.