Meggyes-mascarponés piskótatekercs.

  • 2016.08.28.
  • 1

Ez a meggyes piskótatekercs még meggyérés idején készült, aztán valahogy meg is feledkeztem róla. A napokban viszont vendégeim voltak, és megint erre a finom süteményre esett a választásom, csak most éppen befőtt meggyet szórtam a mascarponekrémre. Persze a sütemény így is nagyon finom volt, lehet befőttel még finomabb is. Ugyanis a meggynek volt ideje összeérni a cukorral, és egyáltalán nem volt savanykás, még a frissen szedett gyümölcsnél azért azzal is számolni kel.Hozzávalók a tésztához:12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor4 db tojás (közepes)12 dkg liszt
1 dkg kakaó (1 púpozott ek)2 ek forró vízA porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.A lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz. Ezután fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (a konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen)Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (én legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihűlni)
Meggyes-mascarponekrém hozzávalói:20 dkg magozott meggy (v. meggybefőtt)40 dkg mascarpone2 dl Hulala (v. habtejszín)15 dkg porcukor2 cs vaníliás cukorA meggyet érdemes már előző nap kimagozni, majd 1-2 ek kristálycukorral megszórni, hogy ne legyen majd savanyú a süteménybe. Mielőtt a süteménybe tennénk, alaposan csepegtessük le. (ízlés szerint meggybefőttel is készíthetjük)A mascarponét keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.A teljesen kihűlt piskótát tekerjük ki, és vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg az alaposan lecsepegtetett meggyel. Ezután a maradék krém felét kenjük rá, és óvatosan tekerjük fel.A megtöltött, feltekert piskótát helyezzük tálcára, majd a maradék krémmel vonjuk be. Ezután ízlés szerint reszeljünk rá csokoládét, és díszítsük meggyszemekkel.
Az elkészült süteményt tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.